Aktuelno iz kulture

Barbara Pravi nastupila u Botaničkoj bašti: Od evrovizijske pesme do "Tamo daleko"

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2022

-

10:26

Barbara Pravi nastupila u Botaničkoj bašti: Od evrovizijske pesme do "Tamo daleko"
Barbara Pravi - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Koncert francusko-srpske šansonjerke Barbare Pravi održan je sinoć u Beogradu na sceni Botaničke bašte Jevremovac, u okviru jubilarnog, 30. izdanja festivala Belef.

Najemotivniji trenutak veoma sadržajnog i višeslojnog koncerta bio je kada se na sceni pojavio njen deda Srbin, kome je posvetila poznatu pesmu upravo tog naziva "Deda".

Mlada umetnica od nepunih 30 leta je aktuelna zvezda savremene francuske šansone i gostovala je ove noći u zemlji svojih predaka, a njeno pravo ime je zapravo - Barbara Pjević.

"Dobro veče, Beograd. Kako ste?", na srpskom je Barbara pozdravila publiku, sa francuskim akcentom. Onda je prešla na engleski.

"Tako mi je drago i divno što sam večeras ovde. Kod vas imam porodicu, moje rođake", rekla je Barbara, onda prešla na svoju set listu pesama sa dosadašnjih albuma i predstavila svoju međunarodnu ekipu muzičara na sceni - Toma, Džefa i Maju.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

U pratnji tročlanog benda ali sa pet instrumenata (klavir, kontrabas, klavijature, violončelo, bubanj), pop umetnica je sprovodila ljubitelje francuske muzike kroz svoj opus i karijeru koja je počela 2015. godine. Šira muzička publika u Srbiji upoznala je njen rad prošle godine, kada je bila takmičarka za Francusku na Pesmi Evrovizije sa kompozicijom "Voila". Osvojila je drugo mesto, što je najbolji plasman Francuske na Evroviziji u poslednjh 20 godina.

"Ne umem dovoljno da vam dočaram rečima koliko sam presrećna što sam u Srbiji. Trudim se da malo potisnem svoje emocije, ali znajte da sam veoma uzbuđena", govorila je muzičarka.

Osim pevanja i dinamičnog plesa punog energije na sceni, Barbara je dokazala da ume veoma vešto da svira klavir, ali i bubanj.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Za numeru "Party" veoma maštovito i kreativno je osmislila da publika glumi kišu putem topota svojih ruku o kolena ili stolicu i na srpskom ponavljala "kišovito veče" uz osmeh, ali nevreme nije posetilo ovaj koncert.

Na poznatoj francuskoj ceremoniji “Victoire de la Musique” (Pobeda muzike) proglašena je otkrovenjem 2022. godine, a svetski mediji su je poredili sa čuvenom Edit Pjaf nahvalili je rečima i "Takav talenat rađa se jednom u deset godina".

Ljubitelji francuske šansone prate njenu karijeru, od početka (2015) kada je izabrana za izvođača muzike u filmu "Hajdi" prema čuvenoj knjizi Johane Špiri, a i glumila je u francuskom mjuziklu "Jedno leto '44".

Barbara tokom 2017. započela je solo karijeru i objavila prvi mini-album "Barbara Pravi".

Drugi mini-album "Reviens pour l'hiver" (Vrati se kad dođe zima) objavila je 2020, na početku pandemije, i otpevala je numere i sa tog izdanja, kao i naslovnu kompoziciju sa trećeg materijala - "Les Prieres” (2021) ili "Molitve".

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Ne mogu vas pustiti večeras da odete kući bez 'Voila'. Kako se ove dve reči slažu, 'Hvala' i 'Voila'. Vama puno hvala za ovu predivnu noć", rekla je Barbara Pravi.

Muzičarka često ističe svoje srpsko poreklo, mada u njoj ima jevrejske, alžirske, poljske i persijske krvi.

Pesmu "Deda" posvetila je upravo svom dedi, Srbinu koji je želeo budućnost bez granata i rovova i kao mladić izbegao u Pariz.

Pesma nosi reči ljubavi za koje nikada nije imala hrabrost da poruči toj važnoj figuri u svom životu, tako bliskoj i tako dalekoj, kako je ona govorila.

Pred kraj je otpevala upravo nežnu baladu "Deda" i otkrila da je njen heroj u publici.

Kada je završila pesmu, u suzama je dočekala svog deku iz prvih redova i dugo ga grlila, što je bio ubedljivo najemotivniji trenutak 90-minutnog koncerta.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Junak te pesme je imao tremu pri obraćanju posetiocima i samo se zahvalio Srbiji što je podržala Barbaru na Evroviziji 2021. i dala joj maksimalan broj glasova.

"Bilo je nedoumica da se pojavim na sceni ili ne, i onda su mi rekli ako hoću da dođem, onda moram da budem kratak", nasmejao je Barbarin deda masu ljubitelja šansone i dobio aplauz.

Na repertoaru su bile i veoma ozbiljne, zrele, osvesćene, emotivne pesme kao "Chair" o teškom iskustvu abortusa ili "Malamour"  o bračnom nasilju.

Za kraj na skoro pravilnom srpskom Barbara Pravi je oduševila publiku sa antologijskom kompozicijom "Tamo daleko" i time efektno zaokružila sat i po muzičkog druženja.

Komentari (0)

Kultura