Reflektor

Barbara Pravi, prošlogodišnja predstavnica Francuske na Evroviziji, stiže na Belef

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Tanjug

01/06/2022

-

15:32

Barbara Pravi, prošlogodišnja predstavnica Francuske na Evroviziji, stiže na Belef
Barbara Pravi, prošlogodišnja predstavnica Francuske na Evroviziji, stiže na Belef - Copyright EPA/

veličina teksta

Aa Aa

Barbara Pravi, francuska kantautorka srpskog porekla, koja je prošle godine od Srbije dobila 12 bodova na Evroviziji, imaće 28. juna svoj prvi koncert u Botaničkoj bašti u Beogradu i to u okviru ovogodišnjeg Beogradskog letnjeg festivala (Belef).

 

Barbarina majka je poreklom iz Irana,  a deda s očeve strane je Srbin od kog je i nasledila prezime Pjević (na francuskom piše Piévic). Dedu obožava i posvetila mu je pesmu "Deda", koju je objavila na svom prvom albumu pre tri godine.   

"Osećam da sam povezana sa mnogo toga. Osećam se Srpkinjom, jer obožavam svog dedu. Ali osećam se, takođe, i kao Iranka jer volim poeziju iranskim pesnika. Zaljubljena sam u istoriju svoje porodice. I isto tako mogu navesti da pripadam i Engleskoj jer govorim engleski jezik, volim Italiju, Španiju... Dakle, ja zaista osećam sve to - izjavila je jednom prilikom Barbara Pravi. 

Upravo je pripadnost različitim kulturama odredila njen karakter, a sasvim sigurno doprinela i tome da se ostvari u različitim oblastima. 

Pravi, kako se predstavlja u umetničkim krugovima, upravo je odabrala na osnovu srpske reči koja znači autentična, originalna, prava.

EPA/ ROBIN VAN LONKHUIJSEN

 

Kao tekstopisac je sarađivala sa mnogim umetnicima, najvećim francuskim muzičkim zveudama, ačo o sinom holivudskog velikana Vila Smita, Džejdenom Smitom. 

Inspirišu je francuske šansone, obožava ptice, a talentovana je i za slikarstvo. Ni pozorišna scena joj nije strana, budući da je 2016. godine prvi put zaigrala u jednom francuskom mjuziklu, a potom se pojavila i na televizijskom filmu ("La Sainte Famille").

Belef otvara "Drama o kraju sveta"

Beogradski letnji festival Belef, ove godine obeležava značajan jubilej: 30 godina postojanja, a festival će 23. juna otvoriti premijera predstave Ateljea 212 "Drama o kraju sveta" u Botaničkoj bašti.

Sledeća premijera biti izvedena u Beogradskom dramskom pozorištu " kada je 24. juna na programu predstava "Tramvaj zvani želja".

Beogradsku premijeru u Botaničkoj bašti imaće i predstava "Za sada je sve ok", Kruševačkog pozorišta, kao i predstava "Kralj Ibi" Narodnog pozorišta iz Sombora u Narodnom pozorištu u Beogradu, a premijerno će biti izvedena i predstava "Smrt i devojka" u Bitef teatru.

Još jedna premijera biće izvedena u okviru ovogodišnjeg Belefa "Gospođa Ajnštajn" u Narodnom pozorištu, dok će u Hartefakt kući premijerno biti odigrana predstava "Kratka istorija pljeskavica".

Publika će biti u prilici da u Botaničkoj bašti pogleda hit predstavu Zvezdare teatra "Priča o Milutinu", kao i predstavu "Sveta Prada" Bitef teatra.

Na Trgu republike koncerte će održati Bilja Krstić i Bistrik bend, kao i Bojan Suđić i Simfonijski orkestar RTS-a.

Čuvena Karmina burana biće izvedena u Narodnom pozorištu. Ovogodišnji Belef zatvoriće slavna pijanistkinja Marta Argerič u Kolarčevoj zadužbini.

Komentari (0)

Kultura