Poznati

Francuska predstavnica na Evrosongu: Osećam se Srpkinjom

Komentari

Autor: Euronews

21/05/2021

-

11:55

Francuska predstavnica na Evrosongu: Osećam se Srpkinjom
Francuska predstavnica na Evrosongu: Osećam se Srpkinjom - Copyright EPA/PATRICK VAN EMST

veličina teksta

Aa Aa

Barbara Pravi je na putu da Francuskoj donese šestu titulu pobednika na Pesmi Evrovizije. Ako je suditi i po kladionicama, njena "Voilà" nalazi se među favoriti, mada sama muzičarka ističe da uopšte ne obraća pažnju na to jer se njeno "srce topi već pri samoj pomisli do koliko ljudi će dopreti njena pesma". 

Publika u Srbiji svim srcem bodri domaćeg predstavnika, grupu Hurricane, ali će sigurno sa posebnom pažnjom pratiti i nastup Barbare Pravi jer ova dvadesetosmogodišnja Parižanka vuče srpske korene. 

Rođena je i odrasla u Parizu, 10. aprila 1993, u porodici umentika i muzičara. Majke je poreklom iz Irana,  a deda s očeve strane je Srbin od kog je i nasledila prezime Pjević (na francuskom piše Piévic). Dedu obožava i posvetila mu je pesmu "Deda", koju je objavila na svom prvom albumu pre tri godine.   

- Osećam da sam povezana sa mnogo toga. Osećam se Srpkinjom, jer obožavam svog dedu. Ali osećam se, takođe, i kao Iranka jer volim poeziju iranskim pesnika. Zaljubljena sam u istoriju svoje porodice. I isto tako mogu navesti da pripadam i Engleskoj jer govorim engleski jezik, volim Italiju, Španiju... Dakle, ja zaista osećam sve to - izjavila je jednom prilikom Barbara Pravi. 

Upravo je pripadnost različitim kulturama odredila njen karakter, a sasvim sigurno doprinela i tome da se ostvari u različitim oblastima. 

Pravi, kako se predstavlja u umetničkim krugovima, upravo je odabrala na osnovu srpske reči koja znači autentična, originalna, prava.

Za pesmu "Voilà" ("Evo me") navodi se kako je prva numera kojom Barbara otkriva sebe u punom sjaju, iako je ranije učestvovala u mjuziklima, pa se za njen pevački talenat već znalo. 

Kao tekstopisac je sarađivala sa mnogim umetnicima, najvećim francuskim muzičkim zveudama, ačo o sinom holivudskog velikana Vila Smita, Džejdenom Smitom. 

Inspirišu je francuske šansone, obožava ptice, a talentovana je i za slikarstvo. Ni pozorišna scena joj nije strana, budući da je 2016. godine prvi put zaigrala u jednom francuskom mjuziklu, a potom se pojavila i na televizijskom filmu ("La Sainte Famille"). 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barbara Pravi (@babpravi)

 

Ponosna je aktivistkinja u borbi za ženska prava i nema problem da govori o svojim iskustvima sa mizoginijom u muzičkoj industiriji. 

"Hteli su da budem mala Lolita", navodila je Barbara pošto je odolela pritiscima producenata da se forsira imidž koji bi joj doprineo boljem plasmanu prvog albuma. 

EPA/

Hteli su da budem mala Lolita, govori otvoreno Barbara o svojim iskustvima sa mizoginijom u muzičkoj industriji kao ponosna aktivistkinja za ženska prava

"Imam pravao na grešku. Ali imam pravo i na uspeh. Mogu biti i supruga i prijatelj i ljubavnica... Ako jednog dana budem imala ćerku, kad napuni 15 godina, govorila bih joj da zna da je sve moguće. Nema prevelikih ambicija, baš kao što nema ni premalog sna. Biće potrebno mnogo rada, snage, volje.., praviće greške i moraće se oporavljati, ali da će sve doći na svoje i da može doći do svojih snova, kojih ima u sebi", Barbarine su reči.

Ovo neće biti Barbarin prvi susret sa Evrosongom budući da je učestvovala na Dečjoj pesmi Evrovizije. Prošle godine, njenu pesmu "Zamišljam" (J'imagine) na Dečjoj Pesmi Evrovizije izvela je Valentina i osvojila prvo mesto. 

Komentari (0)

Magazin