Fokus

Pregovori Izraela i Libana u kritičnoj fazi, izraelski ministar naložio punu borbenu gotovost na granici

Komentari

Autor: FoNet

06/10/2022

-

23:48

Pregovori Izraela i Libana u kritičnoj fazi, izraelski ministar naložio punu borbenu gotovost na granici
Ganc: Iran radi na centrifugama za osiromašeni uranijum - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc naredio je da se izraelske trupe danas dovedu u borbenu gotovost za dejstva na granici s Libanom, nakon što je Tel Aviv odbio amandmane na sporazum koji je uz posredovanje Vašingtona predložio Liban, izvestio je Tajms ov Izrael.

"Ministar odbrane naredio je izraelskoj vojsci da se pripremi za scenario eskalacije na severu kako u ofanzivi, tako i u odbrani, s obzirom na razvoj pregovora o pomorskoj granici", navodi se u saopštenju iz kancelarije Ganca.

List dodaje da je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah pretio da će napasti Izrael ako počne bušenje na kontroverznom gasnom polju Kariš.

Bela kuća je ranije danas saopštila da su pregovori dostigli "kritičnu fazu" i da američki izaslanik Amos Hohštajn ostaje u bliskom kontaktu sa obe strane.

"Specijalni predsednički koordinator Hohštajn i dalje aktivno učestvuje u raspravi o pomorskoj granici. Ostajemo u bliskom kontaktu sa Izraelcima i Libancima", rekao je portparol saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, uz ocenu da je moguć "trajni kompromis", navodi se u saopštenju.

Tel Aviv i Bejrut se spore oko 856 kvadratnih kilometara u istočnom Mediteranu, koje obe strane smatraju svojom ekskluzivnom ekonomskom zonom.

Pomorska granica između Izraela i Libana, koji su formalno u ratu od 1948. godine, još nije uspostavljena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet