Fokus

Liban od američke ambasadorke dobio predlog o demarkaciji morske granice sa Izraelom

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2022

-

16:10

Liban od američke ambasadorke dobio predlog o demarkaciji morske granice sa Izraelom
Liban od američke ambasadorke dobio predlog o demarkaciji morske granice sa Izraelom - Copyright Tanjug/Dalati Nohra via AP

veličina teksta

Aa Aa

U jeku izraelsko-libanskog pograničnog spora oko 860 kvadratnih kilometara u Mediteranu, američka ambasadorka u Libanu danas je predala libanskom predsedniku Mišelu Aunu i privremenom premijeru Nadžibu Mikatiju predlog o demarkaciji pomorske granice.

Liban i Izrael su zvanično u ratu od stvaranja Izraela 1948. godine i obe zemlje polažu pravo na oko 860 kvadratnih kilometara Sredozemnog mora, podseća se u izveštaju AP.

U saopštenju Aunovog kabineta je potvrđeno da je američka ambasadorka Doroti Ši danas donela na uvid predloge američkog posrednika Amosa Hohštajna tokom sastanka u predsedničkoj palati u Baabdi.

Predsednik Aun je u prošlonedeljnom intervjuu za lokalne medije ocenio da bi pregovori uskoro mogli da se privedu kraju, uz poruku da će Liban "dobiti pravo na vađenje nafte i gasa".

Liban se bori sa najtežom ekonomskom krizom u svojoj modernoj istoriji - tri četvrtine stanovništva čine siromašni, ali vlasti u Bejrutu se nadaju da će pokrenuti eksploataciju nafte i gasa u Mediteranu.

Komentari (0)

Svet