Fokus

Nalazište gasa u Mediteranu diže tenzije između Izraela i Hezbolaha

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2022

-

23:26

Nalazište gasa u Mediteranu diže tenzije između Izraela i Hezbolaha
Tanjug/AP/Maya Alleruzzo - Copyright Tanjug/AP/Maya Alleruzzo

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski premijer Jair Lapid danas je obećao da će proizvodnja prirodnog gasa na spornom nalazištu u Mediteranu početi "čim se steknu uslovi", uz pretnju da je Izrael spreman na porast tenzije sa libanskim Hezbolahom.

Saopštenje Jaira Lapida došlo je u osetljivom trenutku dugotrajnih napora američkog posrednika koji pokušava da pronađe rešenje spora oko morske granice Libana i Izraela, prenosi AP.

Američki zvaničnici tvrde da postoji napredak u procesu, ali ukazuju da im je potrebno više vremena da se dođe do rešenja.

Lapid je rekao da je "i moguće, i neophodno" da se postigne sporazum sa Libanom, za koji je ocenio da bi bio koristan za obe zemlje i da bi "ojačao regionalnu stabilnost".

Međutim, on je i potvrdio da proizvodnja gasa na nalazištu Kariš nije vezana za pregovore i najavio da će "početi bez odlaganja, čim to bude moguće".

Iako je Izrael u junu postavio gasnu platformu na nalazište Kariš uz obrazloženje da je to polje deo izraelske ekskluzivne ekonomske zone koju priznaju UN, Liban insistira na tome da se Kariš nalazi u spornim vodama.

Izraelska vojska je u julu ove godine oborila tri nenaoružana drona Hezbolaha koji su leteli iznad polja Kariš nakon čega je lider Hezbolaha poručio Izraelu da će "biti odsečena svaka ruka" koja pokuša da krade libanska bogatstva.

Teško naoružani libanski Hezbolah, koji je vodio jednomesečni rat protiv Izraela 2006. godine, u prošlosti je više puta ponavljao da će koristiti oružanu silu da zaštiti ekonomska prava Libana.

Ipak, zvaničnici Hezbolaha su potvrdili da će podržati dogovor koji bude postignut između vlade Libana i Izraela.

Obe zemlje, koje su zvanično u ratu od stvaranja Izraela 1948. godine, polažu pravo na nekih 860 kvadratnih kilometara Sredozemnog mora.

Boreći se sa najgorom ekonomskom krizom u svojoj modernoj istoriji, Liban se nada da će uspeti da pokrene proizvodnju nafte i gasa u Sredozemnom moru.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet