Fokus

Mask: Rusija može da potpuno uništi SAD i Evropu nuklearnim projektilima za manje od 30 minuta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/10/2022

-

12:13

Mask: Rusija može da potpuno uništi SAD i Evropu nuklearnim projektilima za manje od 30 minuta
Ilon Mask - Copyright Tanjug/AP/Matt Rourke

veličina teksta

Aa Aa

Američki milijarder Ilon Mask nastavio je da komentariše inavziju Rusije na Ukrajinu, a ovoga puta izneo je svoj stav o nuklearnom ratu.

Odgovarajući na Tviteru, Mask je kazao kako niejdna odgovorna osoba ne bi pokrenula nuklearni rat, što je mogućnost koju je u prethodnom periodu naveo predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Problem s tom logikom je da, kada bismo imali posla sa odgovornim ljudima, na prvom mestu ne bismo imali rat", naveo je Mask.

Nažalost, opasnost od upotrebe nuklearnog oružja svakako postoji, pa se od svetskih zvaničnika sporačično čuju izjave da li bi Rusija mogla da ga upotrebi ili ne.

"Rusija ima sposobnost da potpuno uništi SAD i Evropu nuklearnim projektilima za manje od 30 minuta i obrnuto. Iznenađujući broj ljudi to ne zna", navodi Mask.

Prema njegovim rečima, bilo bi ludo koristiti nuklearno oružje, ali je takođe "ludo uopšte biti u ovoj situaciji".

Do sada se držao po strani, a onda ga optužili da se dogovara sa Putinom

Iako se do sada držao po strani po pitanju sukoba u Ukrajini, Mask je samo tehnički pomogao Kijevu, međutim, pošle sedmice umešao se direktno ponudivši svoj predlog za mir.

Prošlog ponedeljka, direktor Tesle predložio je eventualni sporazum o miru koji sadrži četiri tačke.

Potom je demantovao navode osnivača Eurasia Group Ijana Bremera da je razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o uslovima za okončanje rata u Ukrajini.

Mask je u objavi na društvenoj mreži Tviter napisao da je sa Putinom razgovarao samo jednom i to pre oko 18 meseci.

"Tema je bila svemir”, napisao je Mask. Bremer tvrdi da mu je Mask ispričao da je razgovarao sa Putinom pre dve nedelje, stoji u kopiji mejla u koju je Forbs imao uvid.

"Putin je rekao Masku da Ukrajina mora da prihvati nekoliko uslova, uključujući priznavanje Krima i separatističke Donjecke i Luganske Narodne Republike i da se obaveže na neutralnost", navodi Bremer.

Ti uslovi su prilično slični onome što je Mask predložio u objavi na Tviteru prošle nedelje, piše Forbs.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet