Fokus

Nezadovoljstvo u Iranu se ne smiruje, protesti sve intenzivniji

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2022

-

19:51

Nezadovoljstvo u Iranu se ne smiruje, protesti sve intenzivniji
Nezadovoljstvo u Iranu se ne smiruje, protesti sve intenzivniji - Copyright Twitter/@amir41355273

veličina teksta

Aa Aa

Demonstranti širom Irana i danas su protestovali na ulicama i na univerzitetima protiv verskih lidera zemlje, nastavljajući jednomesečne demonstracije zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini.

Antivladini protesti u Iranu počeli su prošlog meseca, nakon smrti mlade Iranke Mashse Amini (22) koju je pritvorila policija za moral, zbog navodnog kršenja pravila nošenja hidžaba, preneo je Rojters.

Amini je pala u komu nekoliko sati nakon hapšenja i preminula 16. septembra u pritvoru.

Snimak koji je objavila norveška organizacija Iran hjuman rajts navodno prikazuje proteste u severoistočnom gradu Mašhadu, drugom po broju stanovnika iranskom gradu, gde se vide demonstranti koji uzvikuju "Sveštenici gubite se" i vozački koji trube.

Na video snimcima koje je objavila grupa vide se prodavci koji štrajkuju u severozapadnom kurdskom gradu Sakezu, Aminijinom rodnom gradu i srednjoškolki koje skandiraju "Žena, život, sloboda" na ulicama Sanandadža, glavnog grada iranske provincije Kurdistan.

Protesti su održani i u Isfahanu, u centralnom Iranu i na jugoistoku zemlje.

Demonstranti su danas pozvali na održavanje demonstracija i u severozapadnom gradu Ardabilu zbog smrti Asre Panahi, tinejdžerke iz azerbejdžanske etničke manjine za koju aktivisti kažu da su je snage bezbednosti pretukle na smrt.

Zvaničnici su demantovali izveštaj, a novinske agencije bliske Revolucionarnoj gardi citirale su njenog ujaka da je srednjoškolka preminula od problema sa srcem.

Video snimci koje je na društvenim mrežama postavio aktivistički veb-sajt 1500tasvir navodno prikazuju ulične proteste u Ardabilu, dok se na drugom video snimku na društvenim mrežama vidi policija koja se povlači pred demonstranatima koji bacaju kamenje.

Grupe za poštovanje ljudskih prava navode da su snage bezbednosti ubile više od 200 ljudi, dok je na stotine povređeno i na hiljade uhapšeno na protestima.

Iranska vlada je proteste opisala kao zaveru neprijatelja Irana, uključujući SAD i optužila demonstrante za nasilje u kojem je ubijeno najmanje 26 pripadnika snaga bezbednosti.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei upozorio je juče demonstrante da se ne usude ni da pomisle da neko može da iskoreni Islamsku Republiku. Hamnei je Islamsku Republiku uporedio sa nepokolebljivim drvetom.

"Ta sadnica je sada moćno drvo i niko ne bi trebalo da se usuđuje da je može išćupati iz korena", rekao je on govoreći na državnoj televiziji.

Komentari (0)

Svet