Fokus

Iranski vrhovni vođa: Pad Islamske Republike nije moguć

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2022

-

19:35

Iranski vrhovni vođa: Pad Islamske Republike nije moguć
Iranski vrhovni vođa: Pad Islamske Republike nije moguć - Copyright Tanjug/AP/Office of the Iranian Supreme Leader

veličina teksta

Aa Aa

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei upozorio je danas demonstrante da se ne usude ni da pomisle da neko može da iskoreni Islamsku Republiku.

Kako prenosi Rojters, Hamnei je to poručio u svom najstrožem upozorenju demonstrantima, koji već četiri nedelje protestuju zbog smrti mlade iranske Kurdkinje Mahse Amini u policijskom pritvoru.

Hamnei je Islamsku Republiku uporedio sa nepokolebljivim drvetom.

"Ta sadnica je sada moćno drvo i niko ne bi trebalo da se usuđuje da je može iščupati iz korena", rekao je on govoreći na državnoj televiziji.

Navodi se da su demonstracije ljudi iz svih sfera života prerasle u široko rasprostranjene pozive na pad Hamneija i na "Smrt islamskoj republici".

Dodaje se da protesti predstavljaju jedan od najhrabrijih izazova svešteničkoj vlasti od revolucije 1979. godine, čak i ako nemiri ne nagoveštavaju blisko rušenja sistema.

Rojters napominje da je najzešćih sukoba između snaga bezbednosti i demonstranata bilo u oblastima u kojima žive etničke manjine sa dugogodišnjim pritužbama na račun države, uključujući Kurde na severozapadu i Beludžije na jugoistoku.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet