Fokus

Sečenje kose i sukobi s policijom: Ne smiruju se protesti u Iranu zbog smrti Maše Amini, dosad najmanje šest mrtvih

Komentari

Autor: Euronews

21/09/2022

-

19:36

Sečenje kose i sukobi s policijom: Ne smiruju se protesti u Iranu zbog smrti Maše Amini, dosad najmanje šest mrtvih
Sečenje kose i sukobi s policijom: Ne smiruju se protesti u Iranu zbog smrti Maše Amini, dosad najmanje šest mrtvih - Copyright Tanjug AP/AP Photo, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Petu noć za redom ne smiruju se protesti u Iranu zbog smrti 22- godišnje Maše Amani, koja je je nakon što ju je uhapsila takozvana policija za moral  teško pretučena i umrla u pritvoru tri dana kasnije. Njena smrt izvela je na ulice 15 iranskih gradova demonstrante koji veruju da je Maša bila pretučena do smrti.

Ogorčeni demonstranti, među kojima je i veliki broj žena, blokiraju saobraćaj, pale kante za smeće i policijska vozila, gađaju snage bezbednosti kamenjem i uzvikujući antivladine slogane.  Policija je upotrebila suzavac i hapsila kako bi rasterala masu, navodi agencija Irna, a prenosi Euronews.

 

 

Mnoge žene su iz protesta skinule marame u Teheranu i drugim većim gradovima u zemlji. Zabeležen je i snimak devojke koja je iz protesta na samom okupljanju odsekla svoju kosu. Skupovi su osim uprestonici održani i u Mašhadu, Tabrizu, Raštu, Isfahana i Kišu.

Organizacija za ljudska prava izvestila je da je do srede broj poginulih porastao na šest dok je na desetine ljudi povređeno.Guverner Kurdistana, jedne od 31 iranske provincije iz koje dolazi preminula Maša, Esmail Zarei Kouša rekao je da su, samo u tom regionu, poginule tri osobe.

Na snimcima koji su navodno napravljeni na samim protestima, vide se žene kako plešu na trgovima ili se šišaju u javnosti, dok se na drugim snimcima objavljenim na društvenim mrežama tvrdi da se vide demonstranti koji se sukobljavaju sa policijom u zaštitnoj opremi.

Policija za moral uhapsila je mladu Mašu Amini, poreklom iz Kurdistana, 13. septembra u Teheranu zbog toga što "nosi neprikladnu odeću". Nakon što je odvedena u takozvani „centar za privođenje“, navodno je imala srčani i moždani udar i pala je u komu.

Tanjug AP/AP Photo

 

Maša Amini je umrla 16. septembra u bolnici, saopštila je njena porodica, a prenela državna televizija. Šef policije u Teheranu tvrdio je da je ona već imala zdravstvene probleme, uključujući dijabetes i epilepsiju, i objasnio je da je zadržana u pritvoru jer je prekršila obavezna pravila o hidžabu u Iranu, tako što ga je previše opušteno nosila.

Aminin otac je to odbacio sve navode policije, tvrdeći da ona nije imala nikakve zdravstvene porobleme i da je uzrok smrti nekontrolisana tortura policije nad njom, što dokazuju modrice i podlivi po nogama.

U Iranu je pokrivanje kose obavezno u javnosti od islamske revolucije u zemlji 1979. godine.  Policija za moral, zvanično poznata kao  Patrole Vodiča, takođe zabranjuje ženama da nose kapute iznad kolena, uske pantalone i farmerke sa rupama, kao i odeću jarkih boja.

Dvojica predsednika i dva tumačenja morala

Bivši predsednik zemlje Hasan Rohani ublažio je primenu pravila i otvoreno optužio policiju za moral da je previše agresivna, što je dovelo do toga da je šef Policije za moral, 2017. godine obećao da će zaustaviti hapšenja žena zbog kršenja pravila oblačenja. 

Sve se, međutim, promenilo dolaskom na vlast verski "tvrdolinijaškog" predsednika Ebrahima Raisija prošle godine, koji je nastavio sa politikom zabrana i nije se obazirao na izveštaje da Policija za moral žene tuče pundrecima, šamara na ulici i uvlači u policijska vozila prema nahođenju, a takvi slučajevi su u velikom porastu poslednjih meseci.

 

 

Pored Irana, talibani u Avganistanu su jedina vladajuća struktura koja sprovodi tako stroge propise o oblačenju žena u svetu. A za to vreme iranska vlada se svakodnevno bavi stranim agentima i navodnim teroristima.

Tanjug AP/AP Photo

 

Protesti su prvobitno započeli u Mašinom rodnom gradu Sakezu nakon njene sahrane, ali su se brzo proširili i izazvali  poplavu gneva zbog brojnih pitanja, uključujući ljudska prava, pitanja bezbednosti i ekonomije koja je pogođena međunarodnim sankcijama. Najnoviji nemiri su jedni od najvećih u Iranu još od uličnih sukoba prošle godine zbog nestašice vode. I za te demonstracije iranska vlada je optužila strane agente i nepoznate teroriste za podsticanje nasilja.

Nakon osuda Ujedinjenih nacija, EU, SAD, Francuske i drugih zemalja zbog slučaja Maše Amini, i portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani odgovorio je u utorak uveče da su demonstrante na ulice izvele, kako ih je nazvao "strane intervenističke sile"

"Za žaljenje je što neke zemlje pokušavaju da iskoriste incident koji je pod istragom kako bi ostvarili svoje političke ciljeve i želje protiv iranske vlade i naroda", rekao je Kanani.

U pokušaju države da smiri tenzije, pomoćnik iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hamneija izrazio je saučešće porodici Amini, rekavši da je ajatolaha Hamneija pogodila i zabolela njena smrt.

"Sve institucije će preduzeti mere za odbranu povređenih prava",  rekao je Hamneijev predstavnik u provinciji Kurdistan, Abdolreza Pourzahabi, dok je bio u poseti kući porodice Amini, prenose državni mediji. 

Međutim, sam ajatolah Hamnei nije pomenuo Mašu Amini ili najnovije proteste u svom javnom nastupu u sredu, kada se drugi put obratio javnosti za manje od nedelju dana. Hamneji je tim činom želeo da demantuje glasine da je teško bolestan i vezan za krevet.

 U međuvremenu, demonstracije povodom smrti mlade devojke organizovala je i iranska dijaspora u Turskoj, Švajcarskoj i Nemačkoj, kao i ispred sedišta UN u Njujorku. 

Komentari (0)

Svet