Fokus

Ne smiruju se protesti u Iranu zbog smrti Maše Amini – dve osobe poginule, a 25 povređeno

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2022

-

15:14

Ne smiruju se protesti u Iranu zbog smrti Maše Amini – dve osobe poginule, a 25 povređeno
Ne smiruju se protesti u Iranu zbog smrti Maše Amini – dve osobe poginule, a 25 povređeno - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Dve osobe su poginule tokom protesta u gradu Kermanšahu na zapadu Irana, saopštio je danas gradski tužilac Šahram Karami prema novinskoj agenciji Fars.

"Nažalost, dve osobe su ubijene u jučerašnjim nemirima u Kermanšahu. Sigurni smo da su to uradili antirevolucionarni elementi, jer su žrtve ubijane oružjem koje ne koriste bezbednosne snage“, izjavio je iranski zvaničnik, prenosi Rojters.

On je naveo i da je ukupno 25 ljudi, uključujući demonstrante, bezbednosne snage i prolaznike, povređeno tokom ovog protesta.

Protesti u prestonici Irana pokrenuti zbog smrti dvadesetdvogodišnje Maše Amini koja je preminula nakon što je uhapšena od strane "moralne policije" u Teheranu zbog nepravilnog nošenja hidžaba, ne jenjavaju.

Prema tvrdnjama grupe za zaštitu prava Kurda u protestima u kurdskom regionu u Iranu ukupno je ubijeno pet osoba u trenutku kada su snage bezbednosti otvorile vatru na njih.

Dve osobe su navodno poginule kada su snage bezbednosti otvorile vatru na demonstrante u kurdskom gradu Sakezu, rodnom gradu Maše Amini, objavila je organizacija za ljudska prava Hengav na Tviteru. U saopštenju se navodi da je još dvoje ljudi ubijeno u gradu Divandareh u "direktnoj vatri" snaga bezbednosti, a peta osoba je ubijena u Dehgolanu, takođe u kurdskom regionu.

Podsetimo, Maša Amini preminula je nakon što je pala u komu posle hapšenja od strane "moralne policije" u Teheranu. 

I pored toga što policija u Teheranu tvrdi da je Maša Amini u četvrtak "iznenada dobila srčani napad" dok je čekala u redu sa ostalim pritvorenim ženama i da je nakon toga  prevezena u bolnicu, gde je narednog dana i preminula, aktivisti koji su izašli na ulice tvrde da to nije istina, već kao razlog za njenu smrt navode to što je bila mučena u pritvoru. Advokat Saed Dehgan izjavio je da je Amini imala frakturu lobanje i njenu smrt nazvao ubistvom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet