Fokus

Smrt Maše Amini zapalila Iran: Protesti i nasilje na ulicama ne jenjavaju, UN zahteva hitnu istragu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/09/2022

-

20:24

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Zbog smrti dvadesetdvogodišnje Maše Amini koja je preminula nakon što je uhapšena od strane "moralne policije" u Teheranu zbog nepravilnog nošenja hidžaba, bes i protesti u prestonici Irana ne jenjavaju. Štaviše, prema tvrdnjama organizacije za ljudska prava Hengav, život je izgubilo pet osoba.

I pored toga što policija u Teheranu tvrdi da je Maša Amini u četvrtak "iznenada dobila srčani napad" dok je čekala u redu sa ostalim pritvorenim ženama i da je nakon toga  prevezena u bolnicu, gde je narednog dana i preminula, aktivisti koji su izašli na ulice tvrde da to nije istina, već kao razlog za njenu smrt navode to što je bila mučena u pritvoru. Advokat Saed Dehgan izjavio je da je Amini imala frakturu lobanje i njenu smrt nazvao ubistvom.

EPA/Abedin Taherkenareh

 

Brojni iranski lekari dijagnostikovali su njeno stanje kao "teški potres mozga" i to na osnovu fotografije iz bolnice koja je podeljena na društvenim mrežama, prenosi 24France. Kako navode, krvarenje iz njenog uha i zaceljene oči znaci su da je pretrpela oštećenje mozga, i da se po tome njeno stanje razlikuje od srčanog ili moždanog udara, kao što zapravo tvrdi iranski režim. 

Takođe, britanski mediji na persijskom jeziku objavili su neke od medicinskih izveštaja koji su nastali u bolnici Kasra, a do kojih je zapravo došla hakerska gurpa koja je upala u bolničku bazu podataka. Navode da su rezultati skenera pokazali da je imala prelom lobanje i potvrđen potres mozga.

"Petoro mrtvih u protestima nakon smrti Maše Amini"

Zbog toga, protesti u kurdskom regionu u Iranu odvijaju se već četrvrti dan, a u njima je ubijeno pet osoba u trenutku kada su snage bezbednosti otvorile vatru na njih, saopštila je grupa za zaštitu prava Kurda.

Dve osobe su navodno poginule kada su snage bezbednosti otvorile vatru na demonstrante u kurdskom gradu Sakezu, rodnom gradu Maše Amini, objavila je organizacija za ljudska prava Hengav na Tviteru. U saopštenju se navodi da je još dvoje ljudi ubijeno u gradu Divandareh u "direktnoj vatri" snaga bezbednosti, a peta osoba je ubijena u Dehgolanu, takođe u kurdskom regionu.

Amaterski video-snimci objavljeni na internetu navodno prikazuju grupu žena među demonstrantima kako skidaju hidžab i pevaju "Smrt diktatoru". Policija je navodno pucala u vazduh i koristila suzavac kako bi rasterala demonstrante. Prema Organizaciji za ljudska prava Hengav, policija je takođe koristila vodeni top.

Međutim, Rojters dodaje da nije mogao nezavisno da proveri ove izveštaje i navodi da nije bilo zvanične potvrde o ubijenima tokom protesta.

Zvanična novinska agencija IRNA javila je da je u nekoliko gradova bilo "ograničenih" protesta, koje je policija razbila. Državna televizija je izvestila da je uhapšen veći broj demonstranata, ali je odbacila, kako je navedeno, "tvrdnje o smrti demonstranata sa društvenih mreža" i prikazala dva povređena mladića koji su negirali izveštaje da su ubijeni.

U osudama smrti Amini širom zemlje hešhtag #MahsaAmini dostigao je skoro dva miliona spominjanja na Tviteru.

"Umorna sam da budem rob ovakvih islamista, naša odeća nije naša kultura"

Argin iz Irana, devojka koja zbog bezbednosti nije želela da otkrije svoje ime, učestvovala je u ovonedeljnim protestima i kaže da od nastavka borbe za svoje prava neće da odustane. 

"Zaklela sam se sebi da više nikada neću da nosim maramu. Ni po cenu života. Neću se pokoravati. Sada svakodnevno viđam žene koje čine isto", kaže ona, a prenosi 24France.

Kako navodi, ovakav kodeks oblačenja nikada nije bio deo njihove kulture, ali uprkos tome njihove majke i bake to trpe već 40 godina. U svetlu rastućeg raspoloženja protiv hidžaba u Iranu, neki iranski brendovi najavili su da će prestati da proizvode i prodaju ovakvu odeću.

Argin kaže da je ženama u njenoj zemlji uskraćeno svako pravo na, kako dodaje, dostojanstven život.

"Lišene smo osnovnih prava kao žene i kao Kurdi. Nismo sigurne, nemamo posao, nemamo novac, a ni slobodu. Sada nas ubijaju jer ne poštujemo pravila oblačenja koja su nam nametnuli. To nije naša kultura, naša odeća, ali moramo da im se potčinimo kao da smo robovi", kaže ona.

Zbog svega toga, mnoge devojke koje su aktiviskinje počele su na društvenim mrežama da objavljuju video-snimke na kojima se vidi kako se šišaju u znak protesta.

Smrt Maše Amini izazvala je i međunarodnu reakciju. Svetski mediji objavili su priču o njoj, reagovale su i međunarodne organizacije koje su pozvale na odgovornost za njenu smrt.

Vršilac dužnosti visokog komesara UN za ljudska prava Nada Al-Našif zatražila je danas pokretanje nezavisne istrage o smrti Iranke Mahse Amini koju je uhapsila policija za moral. Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je da je iranska moralna policija poslednjih meseci počela da intezivnje kontroliše žene koje ne nose pravilno hidžab. Na pojedinim video snimcima vidi se kako pripadnici patrole šamaraju žene, udaraju ih pendrecima i bacaju u policijske kombije jer su previše opušteno nosile hidžab.

"Tragičnu smrt Mahse Amini i navode o mučenju i zlostavljanju mora hitno, nepristrasno i efikasno da istraži nezavisni nadležni organ", izjavila je Nada Al-Našif.

Iranska vlada nije odmah prokomentarisala njenu izjavu, ali je ranije kritikovala rad istražitelja UN-a koji se bave pitanjima poštovanja ljudskih prava u Iranu.

Još oštrih reakcija stiglo je sa Zapada, a oglasio se i državni sekretar SAD Entoni Blinken koji je osudio ceo slučaj.

"Maša Amini bi trebalo da je danas živa. Umesto toga, SAD i Iran je oplakuju. Pozivamo vladu da prekine sa sistematskim progonom žena i dozvoli mirne proteste", rekao je Blinken.

Specijalni izaslanik SAD za Iran Robert Mali pozvao je u petak Iran da prekine nasilje nad ženama.

"Smrt Maše Amini nakon povreda zadobijenih u pritvoru zbog 'neprikladnog' hidžaba je užasna", naveo je on u tvitu:

"Naše misli su sa njenom porodicom. Iran mora da okonča nasilje nad ženama zato što ostvaruju svoja osnovna prava. Odgovorni za njenu smrt treba da odgovaraju", dodao je on.

Pojavljuju se i različiti navodi da je načenlnik "moralne policje" u Iranu smenjen, ali tamošnja policija ih negira. Oglasio se i predsednik Irana, Ibrahim Raizi koji je izrazio saučešće porodici ove devojke.

Koja su pravila za žene u Iranu?

Prema Šerijatskom zakonu, žene su u obavezi da pokriju kosu i nose široku odeću koja prekriva celo telo. Svako ko krši zakon suočava se sa javnim prezirom, novčanom kaznom ili hapšenjem.

U Iranu je obavezno nošenje hidžaba od Islamske revolucije 1979. godine, a poslednjih nedelja iranska vlada se obračunava sa ženama koje se ne pridržavaju tog pravila, navodi RFE/RL.

Međutim, prethodnih meseci, aktivisti su pozvali žene da skinu veo, uprkos pretnji oštrim kaznama prema onima koji ispoljavaju "nemoralno ponašanje".

BBC je takođe primetio da su, prema Netbloksu, kontroloru za sajber bezbednost i upravljanje internetom, internet veze u Teheranu i Sakezu prekinute tokom protesta. Korisnici su rekli da nisu mogli da postavljaju video-snimke na Instagram ili da šalju sadržaj putem Vacapa.

Komentari (0)

Svet