Fokus

Si na kongresu Komunističke partije: Kina se neće odreći sile, želi miroljubivo rešenje za Tajvan

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2022

-

08:18

Si na kongresu Komunističke partije: Kina se neće odreći sile, želi miroljubivo rešenje za Tajvan
Si na kongresu Komunističke partije: Kina se neće odreći sile, želi miroljubivo rešenje za Tajvan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Kine Si Ðinping izjavio je danas da je na kineskom narodu da odluči o tajvanskom pitanju i da se Kina nikada neće odreći prava da koristi silu, ali je i istakao da će težiti miroljubivom rešenju problema, javlja Rojters.

Si je to rekao u Pekingu, na početku 20. Državnog kongres Komunističke partije Kine (KPK) u Velikoj dvorani naroda, gde prisustvu vodeći kineski državni zvaničnici i oko 2.300 delegata, navodi agencija Sinhua.

Kongres KPK se održava jednom u pet godina i očekuje se da će aktuelni lider Si treći put dobiti petogodišnji mandat.

Kina smatra Tajvan svojom teritorijom, uprkos snažnom protivljenju vlade u Tajpeju, koji odbacuje kineski suverenitet i tvrdi da samo narod na tom ostrvu ima pravo da odlučuje o svojoj sudbini, dodaje britanska novinska agencija.

Tenzije su porasle u avgustu, nakon posete predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajpeju, pa je Kina održavala jedno vreme velike vojne vežbe u oblasti u Tajvanskom moreuzu.

"Peking je uvek poštovao, pazio i radio na dobrobiti tajvanskog naroda, bio je posvećen razvijanju ekonomske i kulturne razmene preko Tajvanskog moreuza. Pitanje Tajvana je naše unutrašnje pitanje i na kineskom narodu je da odluči. Težimo mirnom ponovnom ujedinjenju, ali nikada nećemo obećati da ćemo se odreći upotrebe sile. Nećemo dopustiti mešanje strane sile i delovanje veoma malog dela stanovnika koji su za tajvansku nezavisnost, naspram mišljenja vehine naroda Tajvana", poručio je Si.

Ranije ove nedelje, tajvanska predsednica Caj Ing-ven rekla je da "rat između Tajvana i Kine apsolutno nije opcija" i rekla da je spremna da razgovara sa Pekingom. Međutim, Peking ne želi da priča sa njom jer je smatra separatistom.

Peking je nudio Tajvanu autonomiju po principu "jedna država, dva sistema", isti model koji ima sa Hongkongom, ali je većina političkih partija na Tajvanu odbacila tu ideju.

"Kina mora da ohrabri Hongkong, kojim vladaju patriote, i Kina će podržati Hongkong u ujedinjenju sa glavnom teritorijom naše zemlje. 'Jedna država, dva sistema' je najbolji model za Hongkong i na tome se mora raditi na duže staze", kazao je Si.

On je poručio da će Kina ubrzati pravljenje vojske svetske klase i ojačati kapacitete za odbranu.

"Takođe, ubrzaćemo stvaranje novog razvojnog obrasca zemlje i težiti najvišim standardima u svim oblastima. Kako bismo izgradili modernu socijalističku državu u svim pogledima, moramo, pre svega, da postavimo visoke standarde", kazao je Si

Komentari (0)

Svet