Fokus

Kuba prihvatila dva miliona dolara pomoći od SAD

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2022

-

10:35

Kuba prihvatila dva miliona dolara pomoći od SAD
Kuba prihvatila dva miliona dolara pomoći od SAD - Copyright AP Photo/Ramon Espinosa

veličina teksta

Aa Aa

Havana je prihvatila dva miliona dolara pomoći koju je uputio Vašington kako bi što pre sanirala štetu nastalu posle prolaska uragana Ijan.

Hitna humanitarna pomoći narodu Kube, koju su SAD juče uputile, neobičan je potez imajući u vidu istorijat njihovih bilateralnih odnosa, prenosi AP.

Pomoć uključuje dva miliona dolara u namirnicama i zalihama koje će biti isporučene preko nezavisnih nevladinih organizacija koje imaju iskustva i već rade na ostrvu direktno sa pogođenim stanovništvom, rekao je visoki zvaničnik administracije SAD koji je zatražio da ostane anoniman u skladu sa politikom vlade.

"Odgovaramo na katastrofu radeći sa našim međunarodnim partnerima, na pružanju pomoći direktno onima kojima je najpotrebnija“, rekao je zvaničnik u telefonskom intervjuu za AP.

Pomoć će biti distribuirana preko "proverenih međunarodnih partnera", kao što szu Crveni krst, Agencija SAD za međunarodni razvoj i USAID-a.

Kubanske vlasti uputile su početkom meseca neuobičajen zahtev za hitnu pomoć administraciji predsednika SAD Džozefa Bajdena, nakon što je uragan Ijan prekinuo elektroenergetsku mrežu na celom ostrvu, a 11 miliona ljudi ostalo bez struje, objavio je Volstrit džurnal.

Komentari (0)

Svet