Fokus

Nuklearna vežba u jeku krize: Rusija obavestila SAD da će ispaliti rakete u okviru snaga "Grom", prisustvovaće i Putin

Komentari

Autor: Euronews

26/10/2022

-

14:26

Nuklearna vežba u jeku krize: Rusija obavestila SAD da će ispaliti rakete u okviru snaga "Grom", prisustvovaće i Putin
Nuklearna vežba u jeku krize: Rusija obavestila SAD da će ispaliti rakete u okviru snaga "Grom", prisustvovaće i Putin - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je obavestila Sjedinjene Države o svojim planovima za izvođenje planiranih godišnjih vežbi svojih nuklearnih snaga, izvestila je američka vlada u utorak, što je potez za koji Vašington kaže da smanjuje rizik od pogrešne procene.

Moskva koristi nuklearna upozorenja i pretnje od početka svoje invazije na Ukrajinu u februaru, a njenu retoriku američki zvaničnici opisuju kao "nepromišljenu“.

SAD su saopštile da očekuju od Rusije da izvrši probno lansiranje raketa tokom svojih godišnjih vežbi svojih strateških nuklearnih snaga "Grom“, napominjući da je u prošlosti ispaljivala interkontinentalne balističke rakete, prenosi Euronews.

Američki zvaničnici kažu da je Rusija dužna prema Novom START ugovoru da unapred obavesti o takvim lansiranjima raketa.

"SAD su obaveštene i, kao što smo ranije istakli, ovo je rutinska godišnja vežba Rusije“, saopštio je portparol brigadni general Vazduhoplovstva Patrik Rajder na brifingu za novinare.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nadgleda vežbu ruskih strateških nuklearnih snaga, javlja RIA Novosti. Kako je objasnio ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, u pitanju je obuka za izvođenje masovnog nuklearnog udara kao odgovora na nuklearni udar neprijatelja.

To je druga takva vežba ove godine, navodi ruska agencija i podseća da je prva izvedena 19. februara, pet dana pre početka napada na Ukrajinu.

Vežbe u jeku krize i straha od nuklearne katastrofe

Takve vežbe predstavljaju potencijalni izazov za SAD i njihove saveznike, pošto je ruski predsednik Vladimir Putin ranije zapretio da će upotrebiti nuklearno oružje za odbranu Rusije usred njene agresije na Ukrajinu. Pojavila su se i pitanja da li Moskva može da oslobodi „taktičko“ nuklearno oružje nižeg učinka na ukrajinskom tlu.

Rusija je u utorak takođe iznela optužbe Savetu bezbednosti UN da se Ukrajina sprema da upotrebi „prljavu bombu“ na sopstvenoj teritoriji, što je tvrdnja koju su zapadni i ukrajinski zvaničnici odlučno odbacili kao dezinformaciju i izgovor za dalju eskalaciju sukoba.

Zapadni zvaničnici su izrazili uverenje u svoju sposobnost da uoče razliku između ruske vežbe i bilo kakvog Putinovog poteza da reaguje na svoje nuklearne pretnje.

U američkom Stejt departmentu, portparol Ned Prajs je naglasio važnost poštovanja takvih zahteva za obaveštavanje.

„Dok se Rusija upušta u neprovociranu agresiju i bezobzirnu nuklearnu retoriku, ove mere obaveštavanja osiguravaju da ne budemo iznenađeni i smanjuju rizik od pogrešne percepcije“, rekao je Prajs.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet