Fokus

Bivši crnogorski bokser uhapšen u SAD: Kako je delovala mreža šverca kokaina vredna više od milijardu dolara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/11/2022

-

21:52

Bivši crnogorski bokser uhapšen u SAD: Kako je delovala mreža šverca kokaina vredna više od milijardu dolara
Bivši crnogorski bokser uhapšen u SAD: Kako je delovala mreža šverca kokaina vredna više od milijardu dolara - Copyright Printscreen/cbsnews.com, Printscreen YouTube/MrARENABoxing, Justice Department sentencing memorandum

veličina teksta

Aa Aa

Šverc više od 20 tona kokaina u vrednosti višoj od milijardu dolara – iako deluje kao filmska priča, reč je o optužnici koja je u Americi podignuta protiv bivšeg boksera teške kategorije i državljanina Crne Gore Gorana Gogića. Vest o njegovom hapšenju izazvala je veliku pažnju, a američke beznednosne službe i agencije poručuju da je to težak udarac za Gogićevu mrežu, ali i poruka švercerima širom sveta. U sudskim dokumentima se navodi i kako je funkcionisala šema krijumčarenja kokaina redovnim trgovačkim brodovima, a istaknute su i tri velike zaplene među kojima je akcija u Filadelfiji koja je bila najveća zaplena kokaina u istoriji SAD.

Goran Gogić je uhapšen na aerodromu u Majamiju kada je pokušao da se ukrca na međunarodni let za Cirih. Kako je objavljeno na sajtu Američke agencije za suzbijanje narkotika (DEA), u Federalnom sudu u Bruklinu je objavljena optužnica protiv njega.

Povodom ovog hapšenja oglasili su se predstavnici brojnih američkih bezbednosnih službi i agencija ističući da je Gogić bio u kontaktu sa dobavljačima droge, kao i sa članovima posada brodova i lučkim radnicima širom sveta, a sve sa ciljem da preveze ogromne količine kokaina u Evropu putem komercijalnih teretnih brodova.

Specijalni agent FBI Vejn Džejkobs je istakao da hapšenje Gogića pokazuje rešenost da se trgovci narkoticima privedu pravdi i da se zaustavi iskorišćavanje pomorske trgovine. Takođe, agent HSI (Homeland Security Investigations) Ivan Arvelo ističe da je Gogić bio veliki trgovac drogom koji je, zajedno sa kriminalnim saradnicima, odgovoran za nadgledanje dalekosežnog transporta narkotika u kontejnerskim brodovima, kao i za veleprodaju kokaina širom Evrope.

Iz DEA poručuju da je zaplenjeni kokain u vrednosti od milijardu dolara bio težak udarac za Gogićevu kriminalnu mrežu, ali i da je operacija njegovog hapšenja, koja je zahtevala koordinaciju razmenu resursa i informacija, bila složena. 

Kako je funkcionisala šema krijumčarenja?

U optužnici i sudskim dokumentima se navodi da je Goran Gogić, u periodu od 2018. do 2019. godine sa drugima bio u zaveri da distribuira ogromne količine kokaina preko komercijalnih teretnih brodova. Navodi se da je koordinisao sa izvorima kokaina u Kolumbiji, članovima posade koji su prevozili tone kokaina na komercijalnim teretnim brodovima na otvorenom moru i mrežom lučkih radnika koji su prevozili i iskrcavali kokain u Evropi preko SAD.

Oni su, kako se navodi u sudskim dokumentima, kako bi fizički utovarili kokain na brod, koristili brodske dizalice kao i mreže. Kada bi kokain bio na brodu, članovi posade bi ga sakrili u posebne transportne kontejnere za koje su znali da imaju dovoljno prostora da sakriju velike količine droge i za koje su imali duple krivotvorene pečate.

Printscreen/cbsnews.com

 

Birali su posebne kontejnere koji će se koristiti za prikrivanje kokaina, delimično na osnovu lokacije i orijentacije kontejnera, kao i rute i odredišta na brodu. Koristili su radnike koji su imali pristup evropskim lukama da tajno pristupe i uklone kokain iz kontejnera za transport po njihovom dolasku.

Tri velike zaplene

Američki vlasti zaplenile su tri od ovih pošiljki. Prva je bila 27. februara 2019. godine kada je zaplenjeno oko 1.437 kilograma kokaina sakrivenog na brodu "MSC Karlota" u luci Njujork i Nju Džersi.

Drugi slučaj je iz 18. marta 2019. godine kada je otkriveno oko 537 kilograma kokaina sakrivenog na brodu "MSC Dezire" u luci Filadelfija.

Treći slučaj datira iz juna 2019. godine kada je zaplenjeno približno 17.956 kilograma kokaina sakrivenog na brodu "MSC Gajan" u luci Filadelfija. Droga je bila u vrednosti većoj od milijardu dolara, a to je bila jedna od najvećih zaplena kokaina u istoriji SAD.

Justice Department sentencing memorandum

 

U avgustu ove godine dve osobe su osuđene zbog tog slučaja, a reč je o Ivanu Duraševiću i Nenadu Iliću iz Crne Gore. Na sajtu američkog ministarstva pravde se navodi da su oni osuđeni po optužbama za zaveru radi distribucije kokaina na brodu pod jurisdikcijom SAD. Durašević je osuđen na šest i po godina i dve godine nadgledanog otpusta, a Ilić na sedam godina zatvora i takođe dve godine nadgledanog otpusta.

Navedeno je da su oni bili na brodu kao članovi posade i da su oni mesecima radili na šemi šverca kokaina na veliko. Kako se ističe, oni su u više navrata pomogli u utovaru paketa kokaina sa glisera koji su se noću približavali plovilu. Nakon što je droga sakrivena među legitimnim teretom, oni su koristili lažne pečate da ponovo zapečate kontejnere u kojima je kokain.

Printscreen/cbsnews.com

 

Istaknuto je i da su oni koristili mobilne "narko" telefone da bi koordinisali krijumčarenje sa drugim osobama na kopnu i da bi regrutovali druge članove posade da pomognu.

Gogićev advokat: Optužbe su ga iznenadile

Ako Goran Gogić bude proglašen krivim, preti mu minimalna kazna od 10 godina zatvora, ali i doživotni zatovr.

Advokat Lorens Hašiš, branilac Gogića, rekao je da su ga "ove optužbe iznenadile", prenose crnogorske Vijesti pisanje Rojtersa.

"On tvrdi da je nevin i da je došao u SAD na boksersku konvenciju u Portoriku", rekao je Hašiš.

U objavi na sajtu Ministarstva pravde Sjedinjenih Država se navodi da su optužbe u optužnici tvrdnje, i da se okrivljeni smatra nevinim osim ako i dok se ne dokaže krivica.

Rojters navodi da je prema onlajn evidenciji, Gogić bio bokser od 2001. do 2012. godine, da je pobedio u 21 meču, te da je izgubio četiri uz dva remija. 

Komentari (0)

Svet