Fokus

Raisi odgovorio Bajdenu: Iran je oslobođen 1979. godine

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2022

-

11:30

Raisi odgovorio Bajdenu: Iran je oslobođen 1979. godine
Predsednik Irana, Ebrahim Raisi - Copyright Tanjug/AP/Bebeto Matthews

veličina teksta

Aa Aa
Iranski predsednik Ebrahim Raisi poručio je danas da je Iran oslobođen islamskom revolucijom 1979. godine, u odgovoru na obećanje američkog predsednika Džozefa Bajdena da će uskoro "osloboditi Iran".
 
Bajden je pristalicama na jednom predizbornom skupu u četvrtak poručio da ne brinu jer će "osloboditi Iran", nakon što su ga iz publike pozvali da se pozabavi aktuelnim protestima koji su se proširili tom zemljom nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini u policijskom pritvoru.
 
"Poručujem Bajdenu da je Iran oslobođen pre 43 godine“, izjavio je iranski u obraćanju koji je direktno prenosila državna televizija.
 
U Iranu se danas u državnoj organizaciji održavaju skupovi povodom obeležavanja godišnjice zauzimanja američke ambasade u Teheranu 1979. godine, navodi Rojters.
 
Više stotina radikalnih islamskih studenata upalo je 4. novembra 1979. godine, u dvorište, a zatim i zgradu američke ambasade u Teheranu gde su uzeli kao taoce američke službenike zaposlene u ambasadi, a 55 njih su držali 444 dana u zatočeništvu.
 Studenti su između ostalog zahtevali od američkih vlasti da isporuče Iranu svrgnutog vladara Mohameda Rezu Pahlavija, kako bi bio osuđen na smrtnu kaznu.
 
Iranski šah Pahlavi, koji je vladao Iranom uz podršku SAD, zbačen je nakon Iranske revolucije 1979.godine, a nakon što je zvanično ukinuta monarhija i proglašena islamska republika pobegao je iz zemlje. Dve države su od tada u neprijateljskim odnosima.
 
Snimci koji su danas emitovani na državnoj televiziji prikazuju antiameričke demonstracije kojima je prisustvovalo desetine hiljada ljudi širom zemlje na "Nacionalnom danu borbe protiv globalne arogancije", koji su pesmom pozivali na "Smrt Americi", opisujući ovog iranskog neprijatelja kao oličenje Satane, navodi Rojters.
 
Bajdenova administracija se suočava sa sve većim kritikama iransko-američkih aktivista koji pozivaju Belu kuću da odustane od napora za obnovljanje iranskog nuklearnog sporazuma zbog protesta u ovoj zemlji koje vlasti nasilno suzbijaju.
 
Protesti u Iranu su započeli u septembru, nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru, pošto ju je je uhapsila iranska policija za moral zbog navodnog neadekvatnog nošenja hidžaba, odnosno što nije pokrila glavu na propisani način.
 
Američka administracija je prošlog meseca najavila sankcije iranskim zvaničnicima zbog brutalnog postupanja prema demonstrantima a takođe je nedavno uvela Teheranu nove kaznene mere zbog isporuke dronova i tehničke pomoći Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet