Fokus

Bajden: Iran će uskoro biti slobodan

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2022

-

09:57

Bajden: Iran će uskoro biti slobodan
Džo Bajden - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden je pristalicama na jednom predizbornom skupu poručio da ne brinu jer će SAD "osloboditi Iran" , nakon što su ga iz publike pozvali da se pozabavi aktuelnim protestima koji su se proširili tom zemljom nakon smrti devojke Mahse Amini u policijskom pritvoru, prenosi AP.

"Ne brinite, oslobodićemo Iran", rekao je Bajden u četvrtak u Kaliforniji, tokom predizbornog mitinga demokrata za nastupajuće američke međuizbore 8. novembra.

On je dodao: "Oni će se uskoro osloboditi". Bajden je ovo izgovorio dok su njegove pristalice u masi podigle mobilne telefone na kojima se videla poruka velikim slovima "Oslobodite Iran".

Bajdenova administracija se suočava sa sve većim kritikama iransko-američkih aktivista koji pozivaju Belu kuću da odustane od napora za obnavljanje iranskog nuklearnog sporazuma zbog protesta u ovoj zemlji koje vlasti nasilno suzbijaju, ocenjuje američka agencija.

Protesti u Iranu su započeli u septembru, nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru, pošto ju je je uhapsila iranska policija za moral zbog navodnog neadekvatnog nošenja hidžaba, odnosno što nije pokrila glavu na propisani način.

Američka administracija je prošlog meseca najavila sankcije iranskim zvaničnicima zbog brutalnog postupanja prema demonstrantima, a takođe je nedavno uvela Teheranu nove kaznene mere zbog isporuke dronova i tehničke pomoći Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet