Fokus

Saudijska Arabija i SAD u povišenoj pripravnosti zbog obaveštajnih podataka o mogućem napadu Irana

Komentari

Autor: The Wall Street Journal

01/11/2022

-

19:51

Saudijska Arabija i SAD u povišenoj pripravnosti zbog obaveštajnih podataka o mogućem napadu Irana
Saudijska Arabija i SAD u povišenoj pripravnosti zbog obaveštajnih podataka o mogućem napadu Irana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Saudijska Arabija je podelila obaveštajne podatke sa SAD u kojima je upozorila na mogući napad Irana na ciljeve u kraljevstvu. Zbog toga su američka vojska i druge armije na Bliskom istoku u povišenom stepenu pripravnosti, saopštili su saudijski i američki zvaničnici.

Kao odgovor na upozorenje obavešajaca, Saudijska Arabija, SAD i nekoliko drugih država podigle su nivo pripravnosti svojih vojnih snaga, saopšteno je bez navođenja više detalja, prenosi The Wall Street Journal.

Saudijski zvaničnici rekli su da je Iran spreman da izvrši napade na tu zemlju, ali i na Erbil u Iraku, a sve kao pokušaj da se odvrati pažnja od protesta koji potresaju Iran od septembra.

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće saopštio je da je zabrinut zbog upozorenja i da je spreman da odgovori ako Iran izvrši napad.

"Zabrinuti smo i ostajemo u stalnom kontaktu preko vojnih i obaveštajnih kanala sa Saudijcima. Nećemo oklevati da delujemo u odbrani naših interesa i partnera u regionu", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost.

Iran je već u prethodnim mesecima napao sever Iraka desetinama balističkih raketa i bespilotnih letelica. Američki vojni avion je čak i oborio jedan dron koji se kretao ka Erbilu, gde su stacionirane i američke trupe.

Iran optužuje druge zemlje za podsticenje demonstracija

Iran je javno optuživao kurdske grupe u Iraku za podsticanje nemira, a takođe je optuživao i Saudijsku Arabiju, zajedno sa SAD i Izraelom, da podstiču demonstracije u toj zemlji.

Prošlog meseca je jedan komandant Iranske revolucionarne garde javno upozorio Saudijsku Arabiju da "obuzda" izveštavanje o protestima u Iranu na satelitskim informativnim kanalima koje podržava Rijad, a koji su popularni među mnogim Irancima.

"Ovo je naše poslednje upozorenje, jer se vi mešate u naše unutrašnje stvari preko ovih medija", rekao je general-major Hosein Salami u izjavi objavljenoj u državnim medijima tokom vojnih vežbi i dodao: "Umešani ste u ovu stvar i znate da ste ranjivi".

Tanjug AP/AP Photo

 

Iranska državna novinska agencija IRNA označila je Iran International kao "mrežu koju je formirala Saudijska Arabija 2017. u Londonu" uz ocenu da ona ima potpuno antiiranski pristup. Taj kanal je koristio društvene mreže i programe za prikazivanje snimaka iranskih protesta i pokušaja njihovih gušenja.

Vlasti u Iranu se bore da uguše nemire koji su buknuli nakon smrti devojke Mahse Amini u policijskom pritvoru 16. septembra. Ona je bila pritvorena pod optužbom za kršenje strogih iranskih pravila o odevanju žena u javnosti.

U vladinom odgovoru na proteste, više od 200 ljudi je ubijeno, a više od 1.000 je uhapšeno, piše WSJ. Deomonstracije su prerasle u širi pokret. Nakon što su se protesti i nemiri značajno proširili, iranske vlasti okrivljuju spoljne faktore za podsticanje. WSJ piše da su takve nepotkrepljene tvrdnje već oprobana taktika jer je Iran i tokom ranijih protesta prst usmeravao kao "iranskim neprijateljima".

Podsećamo, SAD i Saudijska Arabija su optuživali Iran da je 2019. godine izveo napade dronom i projektilima koji su bili usmereni na naftnu industriju Saudijske Arabije, a Iran je te optužbe negirao. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet