Fokus

Demokratama pripala Arizona: Na korak su do prevlasti u Senatu, oči američke javnosti zagledane u Nevadu i Džordžiju

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2022

-

08:40

Demokratama pripala Arizona: Na korak su do prevlasti u Senatu, oči američke javnosti zagledane u Nevadu i Džordžiju
Demokratama pripala Arizona: Na korak su do prevlasti u Senatu, oči američke javnosti zagledane u Nevadu i Džordžiju - Copyright Tanjug/AP Photo/Matt York

veličina teksta

Aa Aa

Demokrata Mark Keli pobedio je republikanca Blejka Mastersa u trci za Senat u američkoj saveznoj državi Arizona, tako da je situacija u gornjem domu Kongresa posle međuizbora održanih 8. novembra izjednačena - obe stranke imaju po 49 mesta.

Demokratama je potrebna pobeda u još jednoj državi (Džorzdžija ili Nevada) da bi došli do većine u Senatu, pošto u slučaju da je ishod nerešen (50:50), Demokratska stranka ima većinu jer može da računa na glas potpredsednice SAD Kamale Haris.

Tanjug/AP Photo/Alberto Mariani

Kandidat demokrata Mark Keli

Skoro je izvesno je da će u Džordžiji biti ponovljeni izbori, jer niko od kandidata nije prešao neophodnih 50 odsto glasova, dok je, prema projekcijama CNN, u Nevadi tesna bitka.

Na osnovu 94 odsto prebrojanih glasova u Nevadi, republikanac Adam Leksolt ima 821 glas više od demokrate Ketrin Kortes Masto.

Kada je reč o Predstavničkom domu, republikanci su blizu pobede, jer imaju 211 mandata, a demokrate 203. Prebrojavanje glasova za Predstavnički dom još nije gotovo, a za većinu je potrebno 218 od 435 mesta.

Sve se "lomi" u Nevadi i Džordžiji

I dalje nema konačnih rezultata međuizbora u SAD, pa je neizvesno ko će kontrolisati Kongres, ali pored toga što su stavovi birača ukazali na to koje su teme trenutno najvažnije za Amerikance, otkrile su i kakvo je unutrašnje stanje u Republikanskoj, odnosno Demokratskoj partiji.

Tanjug/AP Photo/John Locher

 

Oči amerčke javnosti narednih dana će biti fokusirane na Nevadu, kao i Džoržiju u kojima neprebrojani glasovi mogu odgovoriti na pitanje “ko će preuzeti kontrolu nad Senatom SAD". Do sada je to bila i Arizona, a da bi ostvarile večinu i demokrate i republikanci moraju pobediti u obe države, prenosi Rojters.

Ukoliko dođe do podele mandata, odluku će doneti ishod drugog kruga izbora u Džordžiji, zakazan za 6. decembar. Zvaničnici u obe države su rekli da bi prebrojavanje glasova moglo potrajati, pa se očekuje da ishod trke za Senat neće biti poznat još nekoliko dana.

Euronews donosi pregled osam stvari koje su dosad poznate o međuizborima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet