Fokus

Kako će Izraelci na Svetsko prvenstvo: Katar dozvolio direktne letove, nijedna kompanija neće da leti

Komentari
Kako će Izraelci na Svetsko prvenstvo: Katar dozvolio direktne letove, nijedna kompanija neće da leti
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nijedna aviokompanija nije pristala da bude prva koja će leteti direktno iz Izraela za Katar za vreme trajanja Svetskog prvenstva u fudbalu, a do početka tog turnira ostala su samo još četiri dana.

Izrael i FIFA su prošle nedelje zajednički saopštili da je Katar dozvolio direktne letove iz Izraela. Izrael i Katar nemaju diplomatske odnose, ali je Doha morala da dozvoli Izraelcima da prisustvuju turniru u skladu sa uslovima FIFA za domaćinstvo.

"Ministarstvo spoljnih poslova izgradilo je platformu pomoću koje privatne aviokompanije mogu da traže da lete direktno iz Izraela za Katar, ali niko do sada nije iskoristio tu opciju", objasnio je šef Nacionalne direkcije za javnu diplomatiju Lior Hajat, preneo je "Jerusalim post".

Kiparski avioprevoznik "Tus" će obavljati letove odvojeno od aranžmana Ministarstva spoljnih poslova Izraela, koji će leteti iz Tel Aviva za Larnaku na "diplomatsko presedanje", što znači da će avion sačekati kratko na pisti pre nego što nastavi za Katar.

Izrael je postigao dogovor sa FIFA i Katarom da dozvoli direktne čarter letove sa aerodroma Ben Gurion do Katara za Svetsko prvenstvo koje počinje 20. novembra, a bio je neophodan sporazum upravo jer nemaju diplomatske odnose. 

Navedeno je da će čarter letove organizovati neka inostrana aviokompanija i biće podložni izraelskim bezbednosnim merama, ali nije bilo reči o tome koja će aviokompanija leteti tom rutom. Ministarstvo spoljnih poslova će pružati konzularne usluge preko privatne međunarodne turističke kompanije, navela je FIFA.

Portparol prvenstva nije direktno pomenuo Izraelce

Napominjući da su razgovori trajali mesecima, izraelski premijer Jair Lapid je zahvalio ministarstvima inostranih poslova, saobraćaja, kulture i sporta, kao i Savetu za nacionalnu bezbednost na njihovim uspešnim naporima.

"Uspešno smo obezbedili sve garancije, uključujući pristup konzularnim uslugama za Izraelce tokom njihovog boravka u Kataru", rekao je Alon Ušpiz, generalni direktor Ministarstva spoljnih poslova.

"Kao prvo Svetsko prvenstvo ikada organizovano na Bliskom istoku, ovo će biti proslava fudbala i prilika za Izraelce da izgrade veze i podele kulturna iskustva sa ljudima iz celog našeg regiona i širom sveta", dodao je on, prenosi "Tajms of Izrael".

Palestinci će takođe moći da dolete na turnir, rekao je predsednik FIFA Đani Infantino, a u saopštenju te asocijacije katarski portparol turnira rekao je da je ovaj emirat "uvek bio posvećen tome da dozvoli svim vlasnicima ulaznica da prisustvuju utakmicama u Kataru". Tom prilikom nije upotrebio reči poput "Izrael" ili "Izraelci". 

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozdravio je ovaj potez kao "istorijski važan za razvoj i korak koji obećava jačanje međuljudskih veza i ekonomskih odnosa".

Tanjug/AP Photo/Darko Bandić

 

Očekuje se da će hiljade Izraelaca otputovati u Katar na Svetsko prvenstvo, uprkos mogućim bezbednosnim zabrinutostima oko poseta toj zemlji, koja ima bliske veze sa Zapadom, kao i sa Iranom i grupom Hamas koju Izrael smatra terorističkom, a koja kontroliše Gazu.

Tenzije između Izraela i Katara su porasle nakon majskog ubistva reporterke Al Džazire Širin Abu Akleh dok je izveštavala o vojnom napadu na Zapadnoj obali. Mreža sa sedištem u Dohi i država Katar optužili su Izraelce da su je namerno ubili, a izraelska vojska je priznala da ju je jedan od njenih vojnika verovatno upucao, ali da je to bio nesrećan slučaj.

Neke arapske zemlje "preispituju" pristup Jerusalimu

Mada je ovaj potez pozitivan u smislu bilo kakve komunikacije između Katara i Izraela, i dalje nema formalnih diplomatskih odnosa među tim zemljama, ali to ne znači da nikada nisu sarađivali.

Izrael i Katar su javno sarađivali na nekim manje važnim diplomatskim i ekonomskim pitanjima u poslednjoj deceniji 21. veka, ali prema izraelskom ministarstvu spoljnih poslova, nikada nije bilo direktnih letova između dve zemlje, preneo je "Njujork tajms".

Takođe, najava mogućnosti direktnih letova odražava i nedavno otopljenje odnosa između Izraela i određenih arapskih vlada, koje je počelo pre dve godine. Tada su Bahrein, Maroko i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali sporazume o potpunoj normalizaciji sa Izraelom, u dogovorima u kojima je posredovala administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Ove godine, Saudijska Arabija je takođe dala dozvolu izraelskim aviokompanijama da lete kroz saudijski vazdušni prostor, u aranžmanu u kom je posredovala administracija aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena.

profimedia

 

Te promene naglašavaju kako su za neke arapske države njihovi nacionalni interesi postali veći prioritet od trenutnog stvaranja palestinske države. Decenijama je većina arapskih zemalja odbijala da sarađuje sa Izraelom sve dok ne dođe do rešenja izraelsko-palestinskog sukoba, ali sve veća privlačnost ekonomskih i vojnih veza sa Izraelom, zajedno sa obostranim bezbednosnim zabrinutostima, navela je neke arapske lidere da ponovo razmisle o tom pristupu.

Vlada Katara jasno je stavila do znanja u četvrtak da bi svaka eskalacija nasilja u Izraelu i na okupiranim teritorijama tokom turnira dovela do otkazivanja letova, a postavljena su i stroga pravila: samo osobama sa ulaznicama za meč i dozvolama koje se zovu "Haja kartice" biće dozvoljeno da posete Svetsko prvenstvo.

Komentari (0)

Svet