Fokus

Izrael optužio Iran da je izveo napad dronom-kamikazom na naftni tanker

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2022

-

23:55

Izrael optužio Iran da je izveo napad dronom-kamikazom na naftni tanker
Izrael optužio Iran da je izveo napad dronom-kamikazom na naftni tanker - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izrael je danas optužio Iran da je izveo napad dronom-kamikazom na naftni tanker kod obale Omana, izvestio je CNN.

Bespilotna samouništavajuća letelica napala je u utorak oko 22 sata tanker "Cirkon Pacifika", koji plovi pod zastavom Liberije i prevozi crveni dizel, ali to nije izazvalo veću štetu, rekao je američki vojni zvaničnik.

Operativna kompanija ovog broda "Istern Pacifik šiping", iz Singapura, saopštila je danas da nema izveštaja o povređenima, ali da postoje manja oštećenja na trupu broda, s tim da se nafta ne izliva, niti voda probija u unutrašnjost plovila, a navodi da je brod pogođen oko 240 kilometara od obale Omana, izveštava Asošijeted pres (AP).

Neimenovani izraelski zvaničnik je izjavio da je upotrebljena iranska "bespilotna letelica za samouništenje HESA Šahed 136, koja se koristi u Ukrajini".

"Mi ovo vidimo kao iransku provokaciju u Zalivu. To nije napad na Izrael, to je stvar koju obično rade u Zalivu pokušavajući da poremete stabilnost i uglavnom utiču na događaje na Svetskom fudbalskom prvenstvu", ocenio je izraelski zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman zbog "delikatne situacije".

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan saopštio je da Iran verovatno stoji iza napada dronom, za šta nema opravdanja, navodeći da je reč o "najnovijem (napadu) u obrascu takvih akcija i širih destabilizujućih aktivnosti".

"Nakon pregleda dostupnih informacija, uvereni smo da je Iran verovatno izveo ovaj napad koristeći bespilotnu letelicu koju sve više koristi direktno i preko svojih proksija širom Bliskog istoka, a širi se do Rusije za upotrebu u Ukrajini", rekao je Salivan.

On je upozorio da ta akcija ugrožava međunarodno pomorstvo, trgovinu i "slobodu plovidbe ovim ključnim plovnim putem".

Kako navodi AP, napad je usledio nekoliko sati nakon što je američka mornarica saopštila da je pronašla 70 tona komponente raketnog goriva, sakrivene među kesama đubriva na brodu na putu za Jemen iz Irana, što je velika zaplena koja potencijalno Hutima remeti program balističkih raketa, koji podržava Iran. 

Komentari (0)

Svet