Fokus

G7: Akcije Severne Koreje zahtevaju odgovor međunarodne zajednice

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2022

-

19:45

G7: Akcije Severne Koreje zahtevaju odgovor međunarodne zajednice
G7 samit u Nemačkoj prošle godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija treba da preduzme "značajne mere" kao odgovor na najnovije lansiranje interkontinentalne balističke rakete koje je obavila Severna Koreja, saopštili su danas ministri spoljnih poslova država Grupe sedam (G7).

"Akcije Severne Koreje zahtevaju ujedinjen i snažan odgovor međunarodne zajednice", navodi se u zajedničkom saopštenju ministara SAD, Japana, Kanade, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije, prenosi Rojters.

Navode da je testiranje "nepromišljen čin" i "još jedno očigledno kršenje" rezolucija UN.

"Serija nezakonitih lansiranja balističkih projektila, koje je izvela Severna Koreja ove godine, predstavlja ozbiljnu pretnju regionalnom i međunarodnom miru i bezbednosti", navodi se u saopštenju i dodaje da Severna Koreja "ne može i nikada neće imati status države sa nuklearnim oružjem".

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je u petak da je Pjongjang ispalio projektil i da je najverovatnije reč o interkontinentalnoj balističkoj raketi, oružju najvećeg dometa koje ima sposobnost da nosi nuklearnu bojevu glavu do bilo koje lokacije u kopnenom delu SAD.

Komentari (0)

Svet