Fokus

Ko je Džek Smit? Tužilac koji je razbesneo Trampa podigao optužnice protiv Tačija i Veseljija i istraživao zločine OVK

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/11/2022

-

17:18

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Američko ministarstvo pravde imenovalo je Džeka Smita za posebnog tužioca za istragu protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa. On bi trebalo da ispita Trampovu ulogu u neredima koji su se dogodili 6. januara prošle godine u Kapitol hilu. Ovo imenovanje razbesnelo je bivšeg američkog predsednika.

Sekretar za pravosuđe Merik Garland objavio je na konferenciji za novinare u Vašingtonu u petak da je za specijalnog tužioca imenovan Džek Smit.

Smit se nakon imenovanja kratko oglasio obećavši da će temeljno i nezavisno raditi svoj posao, bez obzira da li će to na kraju dovesti do optužnice ili ne.

Dan pošto je imenovan specijalni savetnik za istrage o Trampu, bivšem predsedniku je vraćen nalog na družtvenoj mreži Tviter, koji mu je suspendovan posle upada njegovih pristalica na Kapitol hil, zbog straha od podsticanja nasilja. Trampov zvanični stav je da ne želi da se vraća na Tviter. I dok je svetska javnost pre svega usmerena na pitanje Trampovog vraćanja na ovu društvenu mrežu, bivši predsednik ima drugi problem.  

Šta je razbesnelo Trampa?

Imenovanje Smita ga je razbesnelo pa je Trampa u svom obraćanju izjavio da je Ministarstvo pravde imenovalo čoveka koji dolazi sa radikalne levice. Bivši američki predsednik je za sebe rekao da je jedan od najpoštenijih i najnevinijih ljudi u istoriji SAD.

Negodovanje zbog ovakvog poteza uputili su i pravnici koji savetuju Trampa. Među nekim pravnicima postoje mišljenja da se nastavlja politizacija Bajdenove administarcija umesto da se istražuje korupcija unutar nejgove vlasti. S druge strane, oni koji podržavaju ovakvu odluku veruju da će vrlo brzo doći i do podizanja optužnice.

BBC ocenjuje da ovakav potez Bajdenove administracije neće proći kod najmanje polovine građana SAD koji nikada neće verovati da je Džek Smit zaista nezavisna ličnost.

Smit na mesto specijalnog tužioca dolazi sa dužnosti tužioca Suda u Hagu, koju obavlja od 2018. godine. 

Istraživao zločine na KiM

Istraživao je zločine na KiM. Poznat je po tome što je podigao optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih pripadnika i oficira nekadašnje OVK. Između ostalog, u svojstvu tužioca bio je na suđenju Salihu Mustafi, preneo je CNN.

Smit je u prošlosti vodio Odsek za javni integritet Sekretarijata za pravosuđe u Vašingtonu, a potom je bio i vršilac dužnosti glavnog federalnog tužioca u Nešvilu, u saveznoj državi Tenesi, u vreme administracije Baraka Obame.

Smit je treći specijalni tužilac kojeg je Sekretarijat za pravosuđe imenovao od 2017. godine da se bavi politički osetljivim slučajem.

Ti tužioci obično imaju visok stepen nezavisnosti da bi se izbegao potencijalni konflikt interesa, napominje Glas Amerike.

Bivši direktor FBI-a Robert Maler imenovan je 2017. godine da nadgleda federalnu istragu Trampove predsedničke kampanje iz 2016. godine i njene kontakte sa Rusijom, dok je 2019. Džon Duram imenovan da istražuje poreklo istrage kampanje bivšeg predsednika, koju je vodio FBI.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet