Fokus

Predstavnik Tajvana se susreo sa Si Ðinpingom u Bangkoku

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2022

-

13:13

Predstavnik Tajvana se susreo sa Si Ðinpingom u Bangkoku
Predstavnik Tajvana se susreo sa Si Ðinpingom u Bangkoku - Copyright EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnik Tajvana na samitu Foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) održanom na Tajlandu susreo se na marginama ovog međunarodnog skupa sa predsednikom Kine Si Ðinpingom.

"Predsednička kancelarija mi je naložila da ne izbegavam da se pozdravim ili sastanem sa predsednikom Sijem u datoj situaciji. To je bilo jedino uputstvo", rekao je novinarima Moris Čang po povratku iz Bangkoka, preneo je Rojters.

On je potvrdio da je u petak razgovarao sa Sijem i čestitao mu reizbor na 20. Kongresu vladajuće Komunističke partije Kine prošlog meseca.

Prema Čangovim rečima, susret je bio prijatan, a razgovor sa Sijem i čestitke koje mu je uputio su njegova sopstvena ideja.

Predsednica Tajvana Cai Ing-ven navela je da "uvažava" činjenicu da je Čang razgovarao sa Sijem, izjavio je Hsu Šu-čien, zamenik predsedavajućeg Saveta za nacionalnu bezbednost Tajvana, koji je sedeo pored Čanga na konferenciji za novinare.

Grupa APEC koju čini 21 nacija je jedna od retkih međunarodnih organizacija u kojoj je član i Tajvan, imajući u vidu da zvanični Peking na to ostrvo gleda kao na kinesku provinciju, a ne samostalnu državu i zbog toga blokira učešće Tajvana u većini međunarodnih organizacija, prenosi Rojters.

Tenzije izmedu Tajpeja i Pekinga su porasle otkako je Kina u avgustu organizovala vojne manevre u blizini ostrva nakon posete Nensi Pelosi, tadašnje predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD.

Moris Čang koji je predstavljao Tajvan na samitu APEC u Bankoku je osnivač kompanije TSMC, tajvanskog giganta za proizvodnju čipova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet