Fokus

Lavrentijev: Rusija poziva Tursku da bude uzdržana i da spreči dalju eskalaciju u Siriji

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2022

-

09:40

Lavrentijev: Rusija poziva Tursku da bude uzdržana i da spreči dalju eskalaciju u Siriji
Lavrentijev: Rusija poziva Tursku da bude uzdržana i da spreči dalju eskalaciju u Siriji - Copyright Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Rusija poziva Tursku da bude uzdržana i da spreči dalju eskalaciju u Siriji, izjavio je danas na konferenciji za novinare ruski predsednički izaslanik za Siriju Aleksandar Lavrentijev.

"Pozivamo turske kolege da pokažu određenu uzdržanost kako bi se sprečila eskalacija tenzija i to ne samo na severu i severoistoku Sirije, već u celoj zemlji. Verujemo da bi trebalo da nastavimo da radimo sa svim zainteresovanim stranama i pokušamo da pronađemo prava rešenja, uključujući i za takozvano kurdsko pitanje", rekao je Lavrentijev, prenosi TASS.

Ruski diplomata je podsetio da je zbog nedavnog terorističkog napada u centru Istanbula, u kojem je poginulo šest osoba, a povređeno više od 80, Turska pokrenula vazdušnu operaciju nazvanu Kandža-mač.

Osumnjičeni za ovaj napad u Istanbulu su priznali da su povezani sa Kurdistanskom radničkom partijom (PKK), čije je delovanje zabranjeno u Turskoj.

SAD protiv eskalacije situacije u Siriji

Sjedinjene Države se protive svakoj vojnoj akciji koja destabilizuje situaciju u Siriji, rekao je portparol Stejt departmenta povodom eskalacije uzajamnih napada turske vojske i kurdske milicije duž granice sa Sirijom.

Ovi komentari su usledili nakon što je Turska saopštila dsu ubijene dve osobe u jučerašnjim minobacačkim napadima izvedenim iz severne Sirije, nakon turskih vazdušnih udara tokom vikenda i smrtonosnog bombaškog napada u Istanbulu izvedenog nedelju dana ranije.

Jedno dete i seoski učitelj su poginuli, a šest osoba je ranjeno kada su minobacačke granate pogodile pogranično područje u turskoj provinciji Gaziantep.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet