Fokus

Blinken kritikovao FIFA-u zbog pravila o kapitenskim trakama u duginim bojama

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2022

-

15:15

Blinken kritikovao FIFA-u zbog pravila o kapitenskim trakama u duginim bojama
Blinken kritikovao FIFA-u zbog pravila o kapitenskim trakama u duginim bojama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken kritikovao je danas Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA), koja je zapretila igračima da će dobiti žute kartone na Svetskom prvenstvu u Kataru ako budu nosili kapitenske trake u duginim bojama, kao promociju različitosti i inkluzije, prenosi AP.

Blinken je na konferenciji za novinare u Dohi rekao da je "uvek zabrinjavajuće kada vidimo bilo kakva ograničenja slobode izražavanja".

"Posebno je tako kada se radi o izražavanju podrške različitostima i inkluziji. Mislim da niko na fudbalskom terenu ne bi trebalo da bude primoran da bira između podržavanja tih vrednosti i igranja za svoju reprezentaciju", rekao je Blinken u Dohi.

Kapiteni Engleske, Velsa, Belgije, Holandije, Švajcarske, Nemačke i Danske saopštili su juče da neće nositi trake sa natpisom "Jedna ljubav" na Mundijalu pod pritiskom FIFA. Čelnici FIFA-e su zapretili da će svaki igrač, koju bude nosio kapitensku traku u duginim bojama, dobiti žuti karton.

Fudbalske federacije sedam evropskih reprezentacija, koje su nameravale da nose kapitensku traku u duginim bojama na Mundijalu u Kataru navele su da su bile spremne da plate novčane kazne zbog toga, ali da ipak ne mogu da preuzmu rizik od žutih kartona za svoje igrače.

Komentari (0)

Svet