Fokus

Bolsonaro osporio rezultate predsedničkih izbora

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2022

-

07:45

Bolsonaro osporio rezultate predsedničkih izbora
Žair Bolsonaro - Copyright Tanjug/AP/Eraldo Peres

veličina teksta

Aa Aa

Odlazeći brazilski predsednik Žair Bolsonaro osporio je rezultate prošlomesečnih predsedničkih izbora koje je izgubio od kandidata levice Luisa Injasija Lule da Silve, zbog nepravilnosti na nekim glasačkim mestima, navodi se u žalbi podnetoj federalnom izbornom sudu.

Predstavnici Bolsonerove desničarske koalicije, koji su podneli žalbu, saopštili su da je njihova revizija prebrojavanja glasova pronašla kvarove na nekim starijim glasačkim mašinama koje se koriste u Brazilu, prenosi Rojters.

"Postojali su znaci ozbiljnih kvarova na nekoliko starijih modela glasačkih mašina koji otvaraju sumnje i onemogućavaju validaciju dobijenih rezultata", naveli su iz Bolsonarove koalicije.

Dodaju da bi zbog toga, glasovi sa tih modela morali da budu "poništeni", prenosi Rojters.

Bolsonaro je izgubio izbornu izbornu trku s malom razlikom, osvojivši 49,1 odsto glasova, dok je Lula da Silva dobio 50,9 odsto.

Na jednim od najneizvesnijih predsedničkih izbora od povratka Brazila demokratiji 1985, Bolsonaro je prvi put izgubio izbore u svojoj 34-godišnjoj političkoj karijeri, u kojoj je, pored ostalog, odneo pobedu u sedam trka za mesto u Donjem domu Kongresa - parlamenta Brazila, dodaje britanska agencija.

Komentari (0)

Svet