Fokus

Novinarka u Njujorku podnela tužbu protiv Trampa za silovanje

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2022

-

11:09

Novinarka u Njujorku podnela tužbu protiv Trampa za silovanje
Novinarka u Njujorku podnela tužbu protiv Trampa za silovanje - Copyright AP/Craig Ruttle

veličina teksta

Aa Aa

Novinarka E. Džin Kerol, koja je ranije optužila bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za silovanje, podnela je tužbu protiv njega u Njujorku.

Tužba je usledila samo nekoliko minuta nakon što je stupio na snagu novi državni zakon, koji omogućava žrtvama seksualnog nasilja da tuže zbog napada koji su se desili pre nekoliko decenija.

Njen advokat podneo je pravne dokumente elektronskim putem pošto su privremeno, na godinu dana, ukinuti uobičajeni rokovi za tužbu zbog seksualnog napada, objavio je AP.

Kerol traži kompenzaciju i kaznenu odštetu za bol i patnju, psihičke povrede, gubitak dostojanstva i narušavanje ugleda.

Kerol, dugogodišnja kolumnistkinja za savete magazina El, prvi put je optužbe za silovanje iznela u knjizi iz 2019. godine, navodeći da ju je Tramp silovao u svlačionici luksuzne robne kuće na Menhetnu 1995. ili 1996. godine.

Tramp je odgovorio na navode iz knjige rekavši da se to nikada nije moglo dogoditi, jer Kerol nije njegov tip žene.

Trampove primedbe navele su Kerol da podnese tužbu za klevetu protiv njega, ali ta tužba je na apelacionim sudovima jer sudije odlučuju da li je predsednik zaštićen od pravnih tužbi za komentare date dok je obavljao tu funkciju, podsetila je američka agencija.

Kerol je ranije bilo onemogućeno na osnovu državnog zakona da tuži zbog navodnog silovanja, jer je prošlo previše godina od incidenta. Novi zakon države Njujork, međutim, daje žrtvama seksualnih napada koje su propustile rokove u vezi sa zastarelošću, drugu priliku da podnesu tužbu.

Komentari (0)

Svet