Fokus

Pritisci iz Irana na fudbalsku selekciju: Fudbaleri pevali himnu pred meč s Velsom, u publici zvižduci i suze

Komentari

Autor: Gardijan, Tanjug

25/11/2022

-

13:31

Pritisci iz Irana na fudbalsku selekciju: Fudbaleri pevali himnu pred meč s Velsom, u publici zvižduci i suze
Pritisci iz Irana na fudbalsku selekciju: Fudbaleri pevali himnu pred meč s Velsom, u publici zvižduci i suze - Copyright Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Iranski igrači su pevali nacionalnu himnu pre utakmice Svetskog prvenstva protiv Velsa, četiri dana nakon što su ćutali tokom intonacije u pokušaju da se distanciraju od vlade svoje zemlje.

Na stadionu u Kataru ponovo se čulo žestoko zviždanje, a određeni navijači su čak i plakali. Takođe, među igračima bilo je i onih koji su jedva otvarali usta pri intonaciji. 

Promena pristupa igrača dolazi nakon što se ispostavilo da bi mogli da se suoče sa posledicama ako ne žele da pevaju nacionalnu himnu na preostalim utakmicama Svetskog prvenstva. 

U utorak je Mehdi Čamran, predsedavajući gradskog veća Teherana, rekao: "Nikada nećemo dozvoliti nikome da vređa našu himnu i zastavu. Iranska civilizacija ima istoriju dugu nekoliko hiljada godina - ova civilizacija je stara koliko evropske i američke zajedno".

Jedan konzervativni poslanik u Kurdistanu pozvao je da nacionalni tim zameni "verna i revolucionarna omladina spremna da peva svoju himnu".

Ćutanje tima pre njihovog poraza od Engleske rezultatom 6-2 bilo je simbolično pokazivanje podrške protestima koji traju u Iranu još od smrti Mahse Amini u septembru. 

Iranske snage bezbednosti uhapsile su u četvrtak jednog od najpoznatijih fudbalera u zemlji, Voriju Gafurija, optužujući ga za širenje propagande protiv Islamske republike i nastojanje da potkopa nacionalni tim za Svetsko prvenstvo, preneo je Gardijan. Hapšenje Vorije Gafurija će verovatno biti viđeno kao upozorenje igračima da ne ponavljaju proteste. 

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava odlučio je da pokrene nezavisnu istragu o smrtonosnoj represiji nad demonstrantima u Iranu.

Komesar UN za ljudska prava Volker Turk ranije je tražio od Irana da prekine prekomernu upotrebu sile u gušenje protesta koji su izbili nakon smrti Mahse Amini (22) u pritvoru "policije za moral", preneo je Rojters.

Savet UN za ljudska prava imenovao je misiju koja će sakupiti dokaze o zloupotrebama tokom akcija koje su preduzimale iranske vlasti.

Predstavnik Teherana na sastanku u Ženevi Hadijeh Karimi ranije je optužila zapadne države za korišćenje ovog tela za targetiranje Irana, ocenivši da je to "žalosno i sramno".

Komentari (0)

Svet