Fokus

Iran ukida moralnu policiju nakon burnih protesta, ali ključno pitanje ostaje bez jasnog odgovora

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AFP, DW

04/12/2022

-

11:57

Iran ukida moralnu policiju nakon burnih protesta, ali ključno pitanje ostaje bez jasnog odgovora
Iran ukida moralnu policiju nakon burnih protesta, ali ključno pitanje ostaje bez jasnog odgovora - Copyright Tanjug AP/Esteban Felix

veličina teksta

Aa Aa

Nakon višemesečnih protesta u kojima je ubijeno više stotina ljudi, Iran je odlučio da ukine moralnu policiju, prenosi AFP.

"Moralna policija nema nikakve veze sa pravosuđem", rekao je glavni iranski tužilac Jafar Montezeri.

Međutim, kako piše Dojče vele, nejasno je da li će snage da budu uspostavljene u drugom kontekstu ili pod drugim imenom. Državne novinske agencije javljaju da će se nastaviti izricanje smrtnih kazni i sudski postupci za "moralne prekršaje".

Dnevnik Shargh ocenjuje da su mnogi reagovali oprezno na informaciju u kojoj nisu izneti nikakavi dodatni detalji, niti je objavljen datum kada će moralna policija biti rasformirana.

Uz to, Iran je je saopštio da će preispitati i decenijama star zakon koji od žena zahteva pokrivanje glave, dok se bori da uguši više od dva meseca protesta povezanih upravo sa strogim kodeksom odevanja. 

Protesti su preplavili Iran nakon smrti Mahse Amini, 22-godišnje Iranke kurdskog prekla koju je moralna policija uhapsila zbog navodnog kršenja tog šerijatskog zakona.

Demonstranti su palili marame za glavu i uzvikivali antivladine slogane. Od smrti Amini sve veći broj žena ne nosi hidžab, posebno u modernom severnom dijelu Teherana. 

"I parlament i pravosuđe rade (na pitanju)" treba li zakon izmeniti, rekao je juče iranski državni tužilac Mohamad Džafar Montazeri.

Predsednik Ebrahim Raisi juče je rekao da su temelji iranske republike i islama zapisani u ustavu. 

"Ali postoje metode sprovođenja ustava koje mogu biti fleksibilne", rekao je u televizijskom obraćanju.

Hidžab je postao obavezan za sve žene u Iranu u aprilu 1983, četiri godine nakon Islamske revolucije kojom je svrgnuta monarhija koju je podržavao SAD. To ostaje vrlo osetljivo pitanje u zemlji u kojoj konzervativci insistiraju da bi hidžab trebalo da bude obvezan, dok reformisti to žele da prepuste individualnom izboru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet