Fokus

Dramatično u Peruu: Pedro Kastiljo opozvan sa funkcije predsednika, pokušao da raspusti Kongres pa ga odvela policija

Komentari

Autor: BBC

07/12/2022

-

23:12

Dramatično u Peruu: Pedro Kastiljo opozvan sa funkcije predsednika, pokušao da raspusti Kongres pa ga odvela policija
Pedro Kastiljo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svrgnuti predsednik Perua Pedro Kastiljo viđen je u policijskim prostorijama nakon što je opozvan samo nekoliko sati nakon što je pokušao da raspusti Kongres. U brzoj borbi oko toga ko kontroliše zemlju, Kastiljo je rekao da zamenjuje Kongres "izuzetnom vladom za vanredne situacije". Ali poslanici su ignorisali najavu i na hitnom sastanku opozvali predsednika. Tada je viđen u prostorijama policije. Nije poznato da li je uhapšen, prenosi BBC.

Na fotografijama koje je policija podelila na Tviteru, ali su potom obrisane mogao se videti Kastiljo kako sedi, naizgled opušten, i ćaska sa prisutnima. Policija nije objasnila zašto su fotografije kasnije izbrisane niti da li je Kastiljo slobodan da ode. 

profimedia

 

U međuvremenu, u Kongresu je zakletvu kao privremeni lider položila Dajna Boluarte, koja je do sada bila potpredsednica zemlje. Boluarte je prva žena na čelu Perua. Ona je pozvala na političko primirje kako bi se prevazišla kriza koja je zahvatila zemlju.

Dramatični lanac događaja počeo je obraćanjem predsednika Pedra Kastilja na nacionalnoj televiziji u kojem je proglasio vanredno stanje. On je najavio da će raspustiti Kongres koji kontroliše opozicija, što je potez koji je naišao na šok u Peruu kao i inostranstvu. Nekoliko ministara je podnelo ostavke u znak protesta. 

Šef ustavnog suda ga je optužio za izvođenje državnog udara. Sjedinjene Države su "snažno pozvale" Kastilja da poništi svoju odluku, a Boluarte ga je optužila za kršenje ustavnog poretka.  Policija i oružane snage Perua objavile su zajedničku izjavu u kojoj kažu da poštuju ustavni poredak.

Kastiljo je pokušao da raspusti Kongres samo nekoliko sati pre nego što je trebalo da počne glasanje o njegovom opozivu, trećem od kako je došao na vlast u julu 2021. On je optužio one koji su imali cilj da ga smene sa funkcije da pokušavaju da potkopaju demokratiju. 

"U odgovoru građanima širom zemlje, odlučili smo da uspostavimo posebnu vladu koja ima za cilj ponovno uspostavljanje vladavine prava i demokratije", rekao je u ttelevizijskom obraćanju.

Kako je kazao, "novi Kongres sa konstitutivnim ovlašćenjima koji će izraditi novi ustav" biće sazvan "u roku od najviše devet meseci". 

Ali Kongres, koji kontrolišu stranke koje se suprotstavljaju Kastilju, sazvao je hitnu sednicu i održao glasanje o opozivu koje je Kastiljo pokušavao da spreči. Rezultat je bio ogroman: 101 je glasao za njegovo opoziv, sa samo šest protiv uz 10 uzdržanih.

Peru prolazi kroz težak politički period, sa više predsednika zbačenih sa funkcija poslednjih godina. U 2020. imala je tri predsednika u roku od pet dana. 

Kastiljo, koji je levičarski bivši nastavnik, izabran je u junu 2021. na polarizovanim izborima u kojima je pobedio svog desničarskog rivala Keika Fuhimorija. Nedavno se borio protiv optužbi za korupciju, za koje je rekao da su bile deo zavere za njegovo svrgavanje.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet