Fokus

Američki marinac ostaje u ruskom zatvoru: Razočaran sam, SAD ništa ne čine za mene, a nikakav zločin nisam počinio

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2022

-

18:23

Američki marinac ostaje u ruskom zatvoru: Razočaran sam, SAD ništa ne čine za mene, a nikakav zločin nisam počinio
Pol Vilan - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Pol Vilan, bivši američki marinac koji je osuđen na 16 godina zatvora u Rusiji pod optužbom za špijunažu koju poriče, izjavio je za CNN da je razočaran što nije učinjeno više da se obezbedi njegovo oslobađanje.

„Veoma sam razočaran što nije urađeno više da se obezbedi moje oslobađanje, posebno što uskoro sledi četvorogodišnjica mog hapšenja. Uhapšen sam zbog zločina koji se nikada nije
dogodilo", rekao je Vilan, preneo je Rojters.

Predsednik SAD Džozef Bajden kazao je da SAD nikada neće odustati od pregovora za oslobađanje Pola Vilana iz Rusije, ali da zamena zatvorenika u koju je bila uključena američka košarkaška zvezda Britni Grajner ostavlja malo opcija.

"Nažalost i iz potpuno nelegitimnih razloga, Rusija se prema Polovom slučaju odnosi drugačije nego prema Britninom. Iako još nismo uspeli da obezbedimo Polovo oslobađanje, ne odustajemo. Nikada nećemo odustati", rekao je Bajden.

Vilan služi zatvorsku kaznu od 16 godina u ruskoj oblasti MordovijI pod optužbom za špijunažu, što on negira. Uhapšen je 2018. godine i osuđen dve godine kasnije.

Polov brat Dejvid Vilan pozdravio je oslobađanje Britni Grajner, ali je rekao da to ne sluti na dobro u slučaju njegovog brata.

Bajdenova administracija je unapred obavestila porodicu Vilan da on neće biti pušten zajedno sa Grajner, kazao je Dejvid Vilan.

"To rano upozorenje značilo je da je naša porodica bila u stanju da se psihički pripremi za ono što je za nas sada javno razočarenje. I katastrofa za Pola", istakao je Dejvid. 

Grajner je puštena u zamenu za oslobađanje trgovca oružjem Viktora Buta, što bi moglo da ostavi malo prostora SAD da pregovaraju za Vilana, navela je agencija.

Bajden je rekao da su zvaničnici u kontaktu sa Vilanovom porodicom.

„Nastavićemo da pregovaramo nadajući se Polovom oslobađanju. Garantujem to“, istakao je on. 
Bajden je mesecima lično pratio pregovore o vraćanju Grajner i Vilana kući, kazao je neimenovani američki zvaničnik.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je  da će Sjedinjene Države nastaviti da sarađuju sa Rusijom tražeći oslobađanje Pola Vilana, američkog državljanina koji je osuđen za špijunažu u Rusiji. "Nismo bili u mogućnosti da obezbedimo oslobađanje Vilana. Ali ubuduće, ostajemo apsolutno odlučni da to uradimo", rekao je Blinken na konferenciji za novinare, a prenosi agencija TASS.

Dodao je da će SAD nastaviti da rade sve što mogu kako bi vratile Vilana kući. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je ranije danas da je ruski državljanin Viktor But, koji je služio kaznu u američkom zatvoru pod optužbom za trgovinu oružjem, vraćen u Rusiju kao rezultat dogovora o njegovoj razmeni za američku košarkašicu Britni Grajner, koja je osuđena u Rusiji za trgovinu drogom.

 

Komentari (1)

Драган

08.12.2022 20:07

Хапшење Бута је било апсолутно разбојнички чин америчких власти,без икаквог правног основа и пресуда је била политичка а не правна. Следећи пут американци када б уду хтелид а хапсе неког Руса по страним земљама, нека размисле о томе да и Руси могу да наватају неког американца...

Svet