Fokus

UN izrazile zabrinutost zbog novog krivičnog zakona u Indoneziji

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2022

-

13:56

UN izrazile zabrinutost zbog novog krivičnog zakona u Indoneziji
Ujedinjene nacije - Copyright Tanjug/AP/Eduardo Munoz

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjene nacije su izrazile zabrinutost zbog pretnji građanskim slobodama u Indoneziji zbog uvođenja novog krivičnog zakona.

"UN su zabrinute da je nekoliko članova revidiranog Krivičnog zakonika u suprotnosti sa međunarodnim pravnim aktima u pogledu ljudskih prava, a čiji je Indonezija potpisnik", navodi se u saopštenju lokalne kancelarije UN, prenosi Rojters.

U saopštenju se dodaje da neki članovi novog zakona imaju potencijal da kriminalizuju novinarski rad, dok bi neki drugi mogli da diskriminišu žene, devojčice, dečake i seksualne manjine.

"Novousvojeni zakon bi, takođe, mogao da utiče na reproduktivna prava i prava na privatnost i da pogorša rodno zasnovano nasilje na osnovu seksualne orijentacije i identiteta", navodi se u saopštenju UN.

Parlament Indonezije usvojio je u utorak novi krivični zakon, prema kome je seks van braka proglašen krivičnim delom sa propisanom kaznom do jedne godine zatvora. Zakonodavna reforma kažnjava i suživot dve osobe koje nisu u braku, a nisu u srodničkim odnosima.

Vređanje predsednika ili državnih institucija i izražavanje bilo kakvih stavova koji su suprotni državnoj ideologiji te zemlje, takođe je kažnjivo.

Protivnici novog zakona izražavaju zabrinutost zbog toga kakvu štetu bi pravila mogla naneti imidžu Indonezije kao destinacije za odmor i ulaganja.

Grupe civilnog društva kritikovale su nove zakone rekavši da promene predstavljaju ogroman korak unazad za demokratiju i da su novim odredbama posebno ugrožene LGBT osobe.

"Istopolni parovi ne mogu da stupe u brak u Indoneziji, tako da ova klauzula takođe efektivno čini nezakonitim svako istopolno ponašanje", navodi se u saopštenju nevladine organizacije Hjuman rajts voč.

Odgovarajući na kritike krivičnog zakona, indonezijsko Ministarstvo pravde je istaklo da osobe koje budu prelršile zakone o moralu, a koji neće stupiti na snagu još tri godine, mogu prijaviti samo povezane osobe, kao što su supružnik, roditelj ili dete.

"Investitori i strani turisti ne moraju da brinu o putovanjima u Indoneziju, jer je privatnost ljudi i dalje zagarantovana zakonom", navodi se u saopštenju ministarstva.
 

Komentari (0)

Svet