Fokus

SAD uvele dodatne sankcije iranskim zvaničnicima - obuhvaćen i državni tužilac

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2022

-

22:10

SAD uvele dodatne sankcije iranskim zvaničnicima - obuhvaćen i državni tužilac
SAD uvele dodatne sankcije iranskim zvaničnicima - obuhvaćen i državni tužilac - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

SAD su uvele danas sankcije iranskim zvaničnicima, uključujući državnog tužioca i ključne vojne zvaničnike, pojačavajući na taj način pritisak na Teheran zbog nasilnog gušenja protesta.

Ministarstvo finansija SAD u saopštenju je navelo da su sankcije uvedene iranskom državnom tužiocu Mohamedu Montazeriju, jer je naložio sudovima u septembru da donose oštre kazne uhapšenima tokom protesta zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini nakon što je privela policija zadužena za strogo poštovanje nošenja hidžaba.

SAD su uvele sankcije i iranskoj kompaniji "Imen sanat zaman fara" koja proizvodi opremu za iransku policiju, kao i opremu za oklopna vozila koja se koriste za razbijanje demonstracija.

Vašington je takođe uveo sankcije dvojici visokih zvaničnika milicije Basidž koja je povezana sa Revolucionarnom gardom i dvojici zvaničnika garde, preneo je Rojters

"Osuđujemo sve intenzivniju upotrebu nasilja iranskog režima nad sopstvenim narodom koji se bori za ljudska prava“, rekao je podsekretar za terorizam i finansije obaveštajne službe američkog ministarstva finansija Brajan Nelson.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet