Fokus

Odgovor na raketne testove Pjongjanga: Severna Koreja i SAD razmatraju zajedničke vojne vežbe

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2022

-

15:17

Odgovor na raketne testove Pjongjanga: Severna Koreja i SAD razmatraju zajedničke vojne vežbe
Odgovor na raketne testove Pjongjanga: Severna Koreja i SAD razmatraju zajedničke vojne vežbe - Copyright AP/Lee Jin-man

veličina teksta

Aa Aa

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države razmatraju organizovanje prvih velikih zajedničkih vojnih vežbi u poslednjih šest godina iduće godine zbog rastućih vojnih pretnji Severne Koreje, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Seula.

Portparol ministarstva Južne Koreje rekao je da su vežbe objavljene u trenutku kada Seul i Vašington razgovaraju o pripremama za 70. godišnjicu svog saveza sledeće godine, preneo je Rojters.

"Obeležavajući tu priliku, istražujemo različite načine da pokažemo prisustvo naše vojske i ogromne sposobnosti alijanse za odvraćanje od Severne Koreje", rekao je portparol na brifingu.

Kako je rekao, kombinovana zajednička vojna vežba bojevom municijom može biti jedna od opcija.

Vežba bi bila još jedna zajednička demonstracija sile koja će biti nastavljena nakon višegodišnje pauze, za vreme administracije južnokorejskog predsednika Jun Suk-Jola, koji je obećao da će ojačati vojne kapacitete i spremnost da odvrati razvoj naoružanja Severne Koreje, navodi britanska agencija.

Severna Koreja je ove godine testirala veliki broj raketa, uključujući interkontinentalne balističke rakete (ICBM) dizajnirane da pogode kopno SAD, a takođe je i završila pripreme za prvi nuklearni test od 2017. godine.

Na ove provokacije, SAD i Južna Koreja su odgovorile zajednilčkim vojnim vežbama, podseća Rojters.

Komentari (0)

Svet