Fokus

Bela kuća optužila Vagner grupu da je nabavila oružje za rat u Ukrajini od Severne Koreje

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2022

-

23:34

Bela kuća optužila Vagner grupu da je nabavila oružje za rat u Ukrajini od Severne Koreje
Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta - Copyright Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta

veličina teksta

Aa Aa

Privatni ruski vojni plaćenici Vagner grupe preuzeli su pošiljku oružja iz Severne Koreje, namenjenu ruskim snagama u Ukrajini, objavila je danas Bela kuća. Vlasnik Vagner grupe Jevgenij Prigožin odbacio je ove tvrdnje SAD kao glasine i spekulacije, a i Severna Koreja je demantovala da je nudila oružje Rusiji. 

"Vagner širom sveta traži dobavljače oružja kako bi podržao svoje vojne operacije u Ukrajini. Možemo da potvrdimo da je Severna Koreja Vagneru prošlog meseca isporučila pešadijske rakete i projektile u Rusiju", izjavio je Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, preneo je Glas Amerike.

U reakciji na optužbe koje stižu iz Bele kuće, Prigožin je, kako je preneo Rojters, saopštio da "svi znaju da Severna Koreja nije isporučila nikakvo oružje Rusiji već duže vreme".

I ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje demantovalo je medijski izveštaj o tome da je Pjongjang nudio Rusiji municiju, navodeći da se transakcija oružja nikada nije dogodila između dve zemlje, izvestila je danas zvanična severnokorejska agencija KCNA.

"Lažni izveštaj japanskih medija da je DNRK ponudila municiju Rusiji je najapsurdnija obmana, koja nije vredna bilo kakvog komentara ili tumačenja", naveo je portparol Ministarstva u saopštenju koje je objavila KCNA, preneo je Rojters.

SAD procenjuju da količina naoružanja koju je isporučila Severna Koreja neće promeniti dinamiku ratovanja u Ukrajini.

Očekuje se da će Pjongjang Rusiji obezbediti još vojne opreme, preneo je Rojters.

Stručnjaci i poznavaoci naoružanja tvrde da je Pjongjang proizveo balističke rakete koje mogu da pogode ciljeve koji se nalaze bilo gde na zemlji, kao i oružje kraćeg dometa, izveštava britanska agencija.

Pošto je Bela kuća u novembru saopštila da Pjongjang Rusiji tajno isporučuje znatan broj artiljerijskih granata, usledio je odgovor Severne Koreje da nikada na taj način nije poslovala sa Rusijom i da nema takvih planova.

Kirbi je preneo i da se ruski predsednik Vladimir Putin sve više okreće Vagner grupi, koja je u vlasništvu Putinovog saveznika Jevgenija Prigožina, za pomoć u Ukrajini.

Inače, administracija američkog predsednika predstavila je juče nova ograničenja za izvoz tehnologije Vagner grupi u pokušaju da dodatno oteža njeno snadbevanje, podsetila je britanska agencija.

Kirbi je poručio da će u narednim nedeljama biti uvedene nove sankcije koje se odnose na tu privatnu vojnu kompaniju, kao i strane koje joj pružaju podršku u zemljama širom sveta.

Grupa Vagner, koju delom čine i veterani ruskih oružanih snaga, borila se i u Libiji, Siriji, Centralnoafričkoj Republici i Maliju, navodi Rojters.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet