Evropa

Šta ako Putin izgubi kontrolu: Paravojna grupa povezana s Kremljom traži vojne i obaveštajne podatke članica NATO

Komentari

Autor: Gardijan

11/12/2022

-

23:46

Šta ako Putin izgubi kontrolu: Paravojna grupa povezana s Kremljom traži vojne i obaveštajne podatke članica NATO
Šta ako Putin izgubi kontrolu: Paravojna grupa povezana s Kremljom traži vojne i obaveštajne podatke članica NATO - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Neonacistička paravojna grupa povezana sa Kremljom zatražila je od svojih članova da dostave obaveštajne podatke o graničnim i vojnim aktivnostima u Letoniji, Litvaniji i Estoniji, što je izazvalo zabrinutost da li ekstremno desničarske ruske grupe planiraju napad na zemlje NATO-a, piše Gardijan.

Zvanični Telegram kanal za grupu "Rusič" – koji se trenutno bori u Ukrajini u ime Kremlja i povezan je sa ozloglašenom grupom Vagner – prošle nedelje je zatražio od članova da proslede detalje u vezi sa graničnim prelazima i vojnim pokretima u tri baltičke države, koje su nekada bile deo Sovjetskog Saveza.

Ova vest je izazvala pitanja o tome ko ima sveukupnu komandu nad ekstremno desničarskim prokremljskim grupama koje se bore u Ukrajini.

Rusič je blisko povezan sa Vagner grupom, vojnom jedinicom koju vodi bliski saveznik Vladimira Putina i koja sada vodi rusku ofanzivu za zauzimanje ukrajinskog grada Bahmuta, trenutno najžešću bitku u sukobu.

Izvori koji žele da ostanu anonimni rekli su za Gardijan da potez Rusiča možda ukazuje na razočarenje i frustraciju oko trenutnog odvijanja rata u Ukrajini.

Dodali su da bi Kremlj mogao da izgubi kontrolu nad svojim krajnje desnim ruskim paravojnim organizacijama, koje bi mogle da upotrebe ekstremnije metode za vođenje rata, izazivajući strah od eskalacije ako se napadne država NATO-a.

Međutim, izvori su dodali da je malo verovatno da je Kremlj direktno umešan jer bi njegova špijunska služba nesumnjivo već imala obaveštajne podatke o vojnim i pograničnim aktivnostima u baltičkim državama.

"Da li to ukazuje na fragmentaciju unutar ruskog sistema? Šta se dešava ako Rusi izgube kontrolu nad njima [paravojnim grupama] i oni počnu da vrše lažne akcije koje bi slučajno mogle da eskaliraju? Pravo pitanje je: koliku kontrolu zaista ima Kremlj?", ističe izvor.

Nedavni izveštaji pokazuju da neke paravojne grupe, kao što je Vagner grupa, koju je osnovao moćni ruski biznismen Jevgenij Prigožin, već imaju značajnu autonomiju i jednak pristup Putinu kao i zvanični vladini zvaničnici.

Iako su interakcije između grupe Rusič i Vagner nedavno dokumentovane, ostaje nejasno u kojoj meri grupa funkcioniše pod strateškim nadzorom Vagnera ili čak ruskog Ministarstva odbrane.

Prošle srede, operateri zvaničnog kanala Rusič na Telegramu tražili su u objavi od korisnika u baltičkim zemljama da anonimno dele informacije u vezi sa vojnom i povezanom infrastrukturom.

Objavom, koju je pogledalo više od 60.000 korisnika, traže se informacije koje se odnose na vojne jedinice, sa posebnim osvrtom na podatke i zanimanja pripadnika, srodnike članova i njihov lični prevoz. 

Slično su traženi i detalji komunikacionih tornjeva i bezbednosnih aparata na granici, kao i koordinate skladišta goriva i bezbednosnih sistema u pograničnim područjima.

Rusič, ozloglašen po brutalnosti u Siriji i ratu na Krimu 2014. godine, primećeni su zahvaljujući obaveštajnim podatacima otvorenog koda u ukrajinskim regionima Donbas i Harkov, kao i u Hersonu.

Američko Ministarstvo finansija objavilo je u septembru da uvodi sankcije protiv Rusiča.

Nedavni izveštaji ukazuju na to da Bajdenova administracija sada razmatra da proglasi Vagner stranom terorističkom organizacijom. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa