Fokus

Boing 737-200 hitno sleteo u Tihi okean, piloti čekali pomoć na krhotinama aviona

Komentari

Autor: T.T.

03/07/2021

-

10:17

Boing 737-200 hitno sleteo u Tihi okean, piloti čekali pomoć na krhotinama aviona
Boing 737-200 hitno sleteo u Tihi okean, piloti čekali pomoć na krhotinama aviona - Copyright AP Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Teretni avion kompanije Boing 737-200 pao je pri pokušaju sletanja u Tihi okean, u blizini obale Honolulua na Havajima, rano ujutru u petak, saopštila je američka Savezna uprava za vazduhoplovstvo (FAA).

FAA je saopštila da su oba člana posade preživela.

"Piloti su prijavili probleme sa motorima i pokušavali su da se vrate u Honolulu. Ipak, bili su prinuđeni da slete u okean", navodi se u saopštenju FAA.

Let 810 komapnije Transer poleteo je iz Honolulua u 1:33 po lokalnom vremnu ka Mauiju, ali se ubrzo okrenuo nazad prema Honoluluu, vidi se na sajtu FlightAware.com.

Ubrzo nakon toga, Obalska straža krenula je u potragu za avionom koji se spustio na vodu južno od ostrva Oahu. Oko 2:30 ujutru, helikopter obalske straže locirao je polje krhotina i zatekao jednog od članova posade kako se drži za rep aviona.

AP Screenshot

 

Drugi preživeli pilot primećen je na vrhu plutajućih paketa, a spasilački čamac Honolulua pokupio ga je i transportovao do obale.

Piloti su bili svesni da imaju problem.

"Izgubili smo motor broj jedan", rekao je jedan od pilota kontroli letenja Honolulua u snimku objavljenom na sajtu LiveATC, koji objavljuje komunikacije pilota sa kontrolom leta.

"Biće nam potrebni vatrogasci. Gubimo i drugi motor, jako se pregreva", izjavili su.

AP Screenshot

 

Kompanija Boing, FAA i Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja (NTSB) će istražiti ovu nesreću.

Inače, avion je napravljen 1975. godine, a prvi put je isporučen kompaniji Pacific Western Airlines. Transerovoj floti se pridružio 2014. godine, navodi sajt Flightradar24.com. Motore aviona izradila je kompanija Pratt & Whitney.

 

 

Komentari (0)

Svet