Fokus

Venecuela: Opoziciona skupština glasala za smenu privremenog predsednika Gvaida

Komentari

Autor: Tanjug

31/12/2022

-

09:49

Venecuela: Opoziciona skupština glasala za smenu privremenog predsednika Gvaida
Huan Gvaido - Copyright AP/Ariana Cubillos

veličina teksta

Aa Aa

Opoziciona nacionalna skupština Venecuele glasala je za smenu privremenog predsednika Huana Gvaida, raspuštanje njegove vlade i imenovanje komisije koja će upravljati imovinom zemlje u inostranstvu u nastojanju da se formira ujedinjeni opozicioni front uoči izbora zakazanih za 2024. godinu.

Gvaido je predstavnik razjedinjene opozicije Venecuele od 2019. godine, kada se pozvao na Ustav i preuzeo privremenu funkciju predsednika uz podršku SAD i drugih država koje su odbacile reizbor predsednika Nikolasa Madura iz 2018. godine kao lažan, prenosi Rojters.

Maduro je ipak zadržao kontrolu nad skoro svim institucijama Venecuele, uključujući i snage bezbednosti, a Gvaidova privremena vlada, koja ima kontrolu nad imovinom Venecuele u inostranstvu i upravlja mnogim ambasadama, izgubila je u međuvremenu podršku.

Tri od četiri glavne opozicione grupacije - Pravda na prvom mestu, Demokratska akcija i Nova era - podržale su nacrt zakona o svrgavanju Gvaida i stvaranju petočlane komisije za upravljanje stranom imovinom, posebno američkom rafinerijom Citgo, podružnicom državne naftne kompanije PDVSA.

Pristalice opozicije uozoravaju da je neophodno jedinstvo uoči izbora.

"Već postoje alati za zaštitu imovine u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i u Portugaliji", izjavio je poslanik Pravda na prvom mestu Huan Migel Mateus.

Za odluku kojom se eliminiše privremena vlada i formiranje komisije glasala su 72 opoziciona poslanika, 29 je bilo protiv i osam uzdržanih. Gvaido, čiji stranka Narodna volja nije podržala nove mere, pozvala je poslanike da ga smene, ali ne i da raspuste prelaznu vladu.

Opozicione stranke se nadaju da će Vašington produžiti dozvolu i zaštititi Citgo od mogućih zaplena poverilaca kada u januaru bude istekla licenca, s obzirom da Venecuela duguje poveriocima više od 60 milijardi dolara.

Sjedinjene Države će nastaviti da podržavaju opoziciju, skupštinu i privremenu vladu „bez obzira u kom obliku“, poručio je u petak portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet