Fokus

Vlasti u Virdžiniji: Pucanj šestogodišnjaka u učiteljicu nije bio slučajan

Komentari

Autor: Gardian

08/01/2023

-

20:07

Vlasti u Virdžiniji: Pucanj šestogodišnjaka u učiteljicu nije bio slučajan
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti u Virdžiniji su saopštile da pucanje šestogodišnjaka u učiteljicu nije biio slučajno  i da je deo svađe kada je neimenovani učenik prvog razreda u razredu osnovne škole Richneck u gradu Njuport Njuz u Virdžiniji izvadio pištolj i pucao u učiteljicu Ebi Zverner.

Dečak je u pritvoru nakon što je ranio učiteljicu u stomak tokom svađe, saopštile su vlasti.

Stanje učiteljice koja je u bolnicu došla u kritičnom stanju sada je stabilno, rekao je gradonačelnik Njuport Njuza Filip Džons.

Zverner je navodno upozorila svoje učenike da beže dok je ona krvarila na podu učionice.

Očigledno namerno pucanje na učiteljicu u Virdžiniji od strane šestogodišnjeg učenika koji nosi pištolj šokiralo je mnoge širom Sjedinjenih Država, izazivajući gnev i užas čak i u zemlji koja je odavno navikla na redovne pucnjave u školama koje su retke u drugim delovima sveta.

Vlasti nisu opisali tačne okolnosti pucnjave niti izrazili sumnje o tome kako je dečak došao do oružja ili kome ono pripada, prenosi Gardijan.

Takođe, pitanje je šta se može preduzeti protiv nekog tako mladog, ko je sada u pritvoru.

„Osiguravamo da ima sve usluge koje su mu trenutno potrebne“, rekao je u subotu gradonačelnik Filip Džons.

Školske pucnjave u SAD koje su počinili tako mladi učenici su retke, ali nisu bez presedana. Stručnjaci za nasilje iz vatrenog oružja kažu da su od 1970. godine među 16 incidenata u kojima su učestvovali strelci mlađi od 10 godina bilo samo još tri pucnjave koje su izazvali šestogodišnji učenici. Ali ti incidenti su obično uključivali druge učenike, a ne vaspitače.

Zakon Virdžinije ne dozvoljava da se šestogodišnjacima sudi kao odraslim osobama, niti su, ako budu proglašeni krivima na sudu za maloletnike, dovoljno stari da budu predati u pritvor Odeljenja za maloletnike. Međutim, vlasti bi imale ovlašćenje da oduzmu roditeljsko starateljstvo.

Prema podacima jedne NVO u SAD je od 2018. bilo 145 pucnjava u školama u kojima su zabeležene povrede ili smrtni slučajevi. Prošle godine ih je bilo 51, u odnosu na 35 u 2021. i 10 u 2020. U prethodne dve godine zabeleženo je po 24.

Roditelji učenika koji se školuju u okrugu rekli su da bi postavljanje detektora metala, zapošljavanje većeg broja osoblja, savetnika za mentalno zdravlje i strožija politika posetilaca u školama mogli pomoći u smanjenju rizika.

Komentari (0)

Svet