Fokus

EU oštro osudila političko nasilje u Brazilu

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2023

-

19:11

EU oštro osudila političko nasilje u Brazilu
Žozep Borelj - Copyright Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj u ime Evropske unije oštro je osudio “šokantne akte političkog nasilja i neprihvatljiv napad na demokratiju”u Brazilu i izrazio solidarnost sa predsednikom Lulom i brazilskim institucijama u odbrani demokratije.

On je pozdravio napore da se istraže odgovorni za napade na brazilsku demokratiju i za akte vandalizma protiv javne imovine i istorijskog nacionalnog nasleđa.

EU u saopštenju podseća da se ostvarivanje demokratskih prava i sloboda mora odvijati uz poštovanje Ustava i demokratski izabranih institucija. 

"Političke razlike ne mogu opravdati krivična dela niti dovesti u pitanje rezultate demokratskih izbora. EU ponavlja svoje poverenje u brazilsku demokratiju i snagu njenih institucija. Naše uverenje je da će oni nadvladati nasilje i ekstremizam", piše u saopštenju.

EU navodi da će sa novoformiranom brazilskom vladom raditi na jačanju “obostrano korisnog strateškog partnerstva” i raduje se produbljivanju odnosa sa Brazilom u odbrani i promociji demokratije, vladavine prava i ljudskih prava. 

"Takođe se radujemo unapređenju našeg zajedničkog rada u korist inkluzivnog, pravednog i održivog razvoja, kao i u drugim oblastima od zajedničkog interesa. U postizanju ovih ciljeva EU je spremna da pojača svoj angažman sa brazilskim vlastima i da dodatno podrži ulogu civilnog društva", saopštila je služba za spoljne poslove EU.

Podsetimo, u nedelju 8. januara, pristalice bivšeg predsednika Žaira Bolsonara upale su u Braziliji u zgrade vlade, parlamenta i Vrhovnog suda, što je dovelo do nereda i otvorenog napada na demokratske institucije zemlje.

Oko 1.500 ljudi privedeno je zbog nereda u nedelju u glavnom gradu Brazilije, koji su se desili sedam dana nakon što je predsednik  Lula da Silva položio zakletvu posle oktobarskih izbora koji su podelili zemlju.

Bolsonaro (67) nije priznao poraz na izborima koji su se vodili u napetoj atmosferi i odleteo je u SAD pre primopredaje dužnosti 1. januara.

U ponedeljak su se u nizu gradova i mesta u Brazilu desetine hiljada ljudi okupile na skupovima u znak podrške novom predsedniku Luli da Silvi. Okupljeni su protestovali zbog upada pristalica bivšeg predsednika Žaira Bolsonara u Kongres, a u najvećem gradu u zemlji, Sao Paulu, zahtevali su njegovo hapšenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet