Fokus

Administracija SAD prenela Kongresu da priprema potencijalnu prodaju aviona F-16 Turskoj

Komentari

Autor: Tanjug

14/01/2023

-

15:33

Administracija SAD prenela Kongresu da priprema potencijalnu prodaju aviona F-16 Turskoj
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bajdenova administracija saopštila je Kongresu da priprema potencijalnu prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj u vrednosti od 20 milijardi dolara, rekli su izvori upoznati sa ovim pitanjem.

Stejt department je poslao neformalno obaveštenje Kongresu u četvrtak, rekla su tri izvora, obaveštavajući odbore koji nadgledaju prodaja oružja u Senatu i Predstavničkom domu svoju nameru da se nastavi sa realizacijom predloženog dogovora, preneo je Rojters.

Turska, članica NATO, zatražila je u oktobru 2021. da kupi 40 Lockid Martin Korp F-16 lovaca i skoro 80 kompleta za modernizaciju postojećih ratnih aviona.

Tehnički pregovori između dve strane su nedavno završeni, navela je agencija.

Bajdenova administracija je saopštila da podržava prodaju i mesecima je u kontaktu sa Kongresom na neformalnoj osnovi da bi dobila njegovo odobrenje, međutim, do sada nije uspela da obezbedi zeleno svetlo.

"Kao što sam više puta jasno rekao, snažno se protivim predlogu Bajdenove administracije za prodaju novih aviona F-16 Turskoj", naveo je u saopštenju senator Bob Menendez, predsednik Komiteta za spoljne poslove Senata iz redova demokrata.

Dok je prodaja još uvek u procesu neformalnog razmatranja, Kongres verovatno neće odobriti prodaju sve dok Turska odbija da nastavi proces ratifikacije zahteva Švedske i Finske za članstvo u NATO.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare Ibrahim Kalin, portparol predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i njegov glavni spoljnopolitički savetnik, rekao je da su zahtevi Vašingtona koji se odnose na nabavku borbenih aviona beskrajni.

"Izgleda da je njihova lista zahteva beskonačna. Uvek postoji nešto", istakao je on.

Komentari (0)

Svet