Fokus

Bivši predsednik Brazila Bolsonaro pod istragom zbog prošlonedeljnih nereda

Komentari

Autor: FoNet

14/01/2023

-

23:30

Bivši predsednik Brazila Bolsonaro pod istragom zbog prošlonedeljnih nereda
Žair Bolsonaro - Copyright Tanjug/AP/Eraldo Peres

veličina teksta

Aa Aa

Bivši brazilski predsednik Žair Bolsonaro biće pod istragom kako bi se procenilo da li stoji iza prošlonedeljne akcije krajnjih desničara koji su upal u Kongres, najviši sud i u predsedničke kancelarije, saopštio je danas Vrhovni sud.

Po uzoru na dešavanja u američkom Kongresu 2021. godine, pristalice krajnje desnice u Brazilu upale su u vodeće državne institucije nakon što su ih lažni izveštaji neveli da poveruju da je Luiz Inasio Lula da Silva pobedio manipulišući izbornim rezultatima. Sumnja se da je upravo Bolsonaro doprineo širenju lažnih vesti videom objavljenim na njegovim društvenim mrežama, iako ga je on obrisao istog dana.

Reagujući na te optužbe, Bolsonarov advokat Frederik Vasef rekao je da je bivši predsednik "uvek odbacivao svaku vrstu nezakonitog i kriminalnog delovanja" i da je bio "branilac demokratije“, a za ono što se desilo okrivio je "ubačene elemente".

Odluka Vrhovnog suda da proširi istragu na bivšeg predsednika delimično pomera pažnju koja je do sada bila usmerena na bivšeg ministra pravde Andersona Toresa, koji je 2. januara imenovan za šefa bezbednosti jednog federalnog okruga i bio je u SAD na dan napada.

Tores, koji je optužen za dosluh sa pobunjenicima i propuste u radu uhapšen je danas u Braziliji.

Njegovi propusti uveliko su dokazani predvidljivošću ponašanja kriminalnih grupa i malim brojem pripadnika organa bezbednosti na kritičnim mestima, što je omogućilo invaziju na javne zgrade, rekao je sudija Vrhovnog suda Aleksandar de Moraeš. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet