Fokus

U protestima u Limi do temelja spaljena zgrada stara gotovo jedan vek

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2023

-

23:48

U protestima u Limi do temelja spaljena zgrada stara gotovo jedan vek
Tanjug/AP/Martin Mejia - Copyright Tanjug/AP/Martin Mejia

veličina teksta

Aa Aa

Tokom protesta koji su se proširili po celom Peruu u glavnom gradu Limi do temelja je spaljena zgrada stara gotovo jedan vek.

Vlasti istražuju uzroke i izražavaju žaljenje zbog gubitka monumentalnog dobra, preneo je Rojters.

Vlada je odbacila glasine da je požar u kojem nije bilo žrtava izazvan suzavcem koji je upotrebila policija tokom nasilnih sukoba.

Incident je usledio nakon što su hiljade demonstranata protestovale u Limi ranije ove nedelje, pozivajući na velike promene, a ogorčeni zbog sve većeg broja poginulih na protestima, koji je zvanično porastao na 45.

Vlada je ove nedelje produžila vanredno stanje u šest regiona, ograničavajući i neka građanska prava.

Predsednica Perua Dina Boluarte je odbacila pozive da podnese ostavku i raspiše vanredne izbore i umesto toga pozvala na dijalog i obećala da će kazniti sve koji su umešani u nemire.

Protesti su doveli do najgoreg političkog nasilja u Peruu u više od dve decenije i naglasili duboke podele između urbane elite zemlje, uglavnom koncentrisane u Limi, i siromašnih ruralnih područja. Bivši predsednik Pedro Kastiljo je u pritvoru i očekuje se da će mu se suditi za pobunu otkako je opozvan nakon neuspelog pokušaja da se raspusti Kongres. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet