Fokus

Masovni protesti produžili vanredno stanje za mesec dana u prestonici Perua i još dva regiona

Komentari

Autor: Tanjug

15/01/2023

-

20:09

Masovni protesti produžili vanredno stanje za mesec dana u prestonici Perua i još dva regiona
Masovni protesti produžili vanredno stanje za mesec dana u prestonici Perua i još dva regiona - Copyright AP Photo/Martin Mejia

veličina teksta

Aa Aa

Zbog masovnih nasilnih protesta u Peruu u kojima je poginulo više od 40 ljudi, predsednica te zemlje Dina Boluarte potpisala je uredbu da se u glavnom gradu Limi i u dva regiona na jugu Perua produži vanredno stanje za još 30 dana.

U okviru mera koje je Boluarte uvela u Limi i u dva autohtona regiona Punu i Kusku na jugu Perua policiji se dodeljuju posebna ovlašćenja, a građanima se ograničavaju slobode, uključujući i pravo na okupljanje, prenosi Rojters.

Pored toga u regionu Puno, gde je došlo do nasilnih sukoba između demonstranata i policije uvodi se 10-dnevni policijski čas.

Neporedno posle svrgavanja bivšeg predsednika Pedra Kastilja početkom decembra, a potom i izbijanja protesta najpre u siromašnim oblastima u južnom Peruu koji su se proširili i na sever i istok zemlje, vlasti Perua su zbog rasprostranjenog vandalizma i pljačke sredinom decembra uvele jednomesečno vanredno stanje.

Kastiljo je bio primoran da odstupi nakon što je neuspešno pokušao privremeno da suspenduje parlament i izbegne opoziv pokrenut zbog "moralne nepodobnosti" proistekle iz višestrukih optužbi za korupciju, preneo je ranije Gardijan.

Kastiljo je tada najavio da će vladati dekretima u okviru vanrednih ovlašćenja i pozvao na nove parlamentarne izbore.

Samo nekoliko sati kasnije njegov pokušaj da preuzme vlast u državi je propao i on se od tada nalazi u pritvoru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet