Fokus

Stotine turista zaglavljeno u Maču Pikčuu zbog vanrednog stanja u Peruu: Nema lekova, ponestaje i hrana

Komentari

Autor: CNN

17/12/2022

-

15:35

Stotine turista zaglavljeno u Maču Pikčuu zbog vanrednog stanja u Peruu: Nema lekova, ponestaje i hrana
Stotine turista zaglavljeno u Maču Pikčuu zbog vanrednog stanja u Peruu: Nema lekova, ponestaje i hrana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Oko 300 turista iz celog sveta ostalo je na cedilu u drevnom gradu Maču Pikču, prema rečima gradonačelnika, nakon što je u Peruu uvedeno u vanredno stanje posle svrgavanja predsednika ove zemlje, piše CNN.

Bivši predsednik Pedro Kastiljo je smenjen i uhapšen početkom decembra nakon što je najavio svoj plan da raspusti Kongres. Nemiri izazvani njegovim hapšenjem izazvali su međunarodna upozorenja koja se tiču putovanja u ovu zemlju.

Darvin Baka, gradonačelnik Maču Pikčua, rekao je da su Peruanci, Južnoamerikanci, Amerikanci i Evropljani među zarobljenim putnicima u ovoj zemlji.

"Tražili smo od vlade da nam pomognu i uspostave letove helikopterima kako bismo mogli da evakuišemo turiste", rekao je Baka.

 Inače, ranije je jedini način bio da se iz ovog grada izađe vozom, ali i ove linije su sada obustavljene. Vozovi do Maču Pikčua, glavno prevozno sredstvo za pristup Uneskovoj svetskoj baštini, obustavljeni su u utorak.

SAD su u kontaktu sa američkim građanima koji su zaglavljeni u Peruu, potvrdio je porparol Stejt departmenta za CNN.

"Pružamo jaku konzularnu pomoć i pažljivo pratimo situaciju. Zbog privatnosti i bezbednosti nećemo ulaziti u detalje o broju američkih državaljana koji su nam se javili", rekao je portparol.

Nestašice hrane u Maču Pikču

Gradonačelnik Baka je upozorio da Maču Pikču već pati od nestašice hrane zbog protesta, a lokalna privreda se 100 odsto oslanja na turizam. Baka je pozvao vladu da uspostavi dijalog sa lokalnim stanovništvom. 

Latam Erlajns Peru saopštio je da su privremeno obustavljeni letovi sa međunarodnog aerodroma.

"Pratimo političku situaciju u Peruu kako bismo pružili relevantne informacije o tome kako to može da utiče na naše vazdušne operacije. Žalimo zbog svega što se događa", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za spoljne poslove, komonvelt i razvoj UK takođe upozorava svoje građane na situaciju.

profimedia

 

"Britanski državajani bi trebalo da vode posebnu pažnju da izbegnu sve oblasti protesta. Ako je moguće, trebalo bi da se ostane na bezbednom mestu", navodi se u saopštenju ove kancelarije.

Britanski državljani, navode, upozoreni su da poštuju policijski čas.

Kanadsko odeljenje za globalne poslove upozorilo je svoje građane da "pokažu visok stepen opreza" u Peruu i da izbegavaju putovanja koja nisu neophodna. Global njuz razgovarao je sa jednim Kanađaninom koji je zaglavljen u gradu Ika u južnom Peruu, koji je rekao da je sada daleko od nemira, ali da je opljačkan u taksiju.

Turisti ostaju bez lekova

Američka turistkinja koja je zaglavljena u Maču Pikču ostala je bez lekova i nije sigurna kada će moći da napusti ovaj grad, piše CNN.

Njega grupa nije uspela da uhvati poslednji voz iz malog grada jer je đeleznički saobraćaj obustavljen. Njen sin koji je u kontaktu sa njom rekao je za CNN da pokušava sve vreme da joj pomogne.

"Oni su tamo od ponedeljka i sada im nestaju lekovi. Nema ničega u malom gradu u kojem su zarobljeni", rekao je.

Kako je naveo, vodič ih je odveo u gradsku opštinu u nadi da će dobiti neku medicinsku pomoć, kao i da su tamo zatekli oko 100 ljudi koji stoje u redu i čekaju takođe na pomoć.

"Naveli su da je ona prioritet i da će pokušati da je izvuku helikopterom u naredna dva dana. Ipak nismo sigurni šta će se dogoditi", rekao je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet