Fokus

Hiljade protivnika abortusa na 50. Maršu za život u Vašingtonu

Komentari

Autor: BBC / Tanjug

21/01/2023

-

08:28

Hiljade protivnika abortusa na 50. Maršu za život u Vašingtonu
50. Marš za život - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade ljudi okupilo se u Vašingtonu na 50. godišnjem "Maršu za život", u znak podrške obaranju sudskog presedana "Ro protiv Vejda“ kojim je pravo na abortus gotovo pola veka bilo garantovano ženama u SAD, prenosi BBC. Protest koji se održava svakog januara od 1973. kada je sudskom odlukom garantovano pravo na abortus širom zemlje, prvi je otkako ju je Vrhovni sud SAD prošlog juna poništio.

Mnogi od onih koji su se pridružili maršu izjavili su za BBC da smatraju takvu odluku kao prvi korak ka njihovom krajnjem cilju: zabrani abortusa širom SAD. Manji kontraprotest sa nekoliko desetina aktivista koji podržavaju pravo na izbor takođe je održan u blizini Vrhovnog suda u Vašingtonu.

Pitanje abortusa vraćeno je sada u nadležnost američkih saveznih država, a procenjuje se da je oko 20 miliona žena u više od deset država izgubilo pristup abortusu, prema istraživačkim organizacijma koje se bave ovim pitanjem.

profimedia

 

"Ova godina će biti sumorni podsetnik na milione života izgubljenih zbog abrotusa u proteklih 50 godina, ali takođe i proslava toga koliko smo daleko stigli, i gde mi kao pokret treba da koncentrišemo svoje napore dok ulazimo u novu eru u nastojanjima da zaštitimo život", saopštila je Džin Mansini, predsednica Fonda Marša za život.

Prvi "Marš za život" od kad je Vrhovni sud ukinuo odluku u slučaju "Rou protiv Vejda" ali i kontraprotest održan je sa novim fokusom, ocenjuje BBC.

profimedia

 

Umesto da pažnju usmere na Vrhovni sud, učesnici planiraju da se koncentrišu na zgradu preko puta suda, američki Kapitol -sedište zakonodavnog tela Kongresa i sve više na predsedničke izbore 2024.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet