Fokus

SAD dozvolile apotekama da izdaju pilule za prekid trudnoće

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2023

-

12:23

SAD dozvolile apotekama da izdaju pilule za prekid trudnoće
Lekar - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prema novoj odluci administracije predsednika Džoa Bajdena maloprodajne apoteke u Americi će moći da izdaju mifepriston pilulu za abortus.

Ovu pilulu pacijenti mogu da dobiju samo lično od zdravstvenog radnika, prenosi BBC na srpskom.
Lekarski recept će za njega i dalje biti potreban, ali će pacijenti sada lek moći da podignu i u apoteci ili putem porudžbine.

Tablete za abortus sve su traženije nakon prošlogodišnje odluke američkog Vrhovnog suda, kojom je poništeno savezno pravo na abortus.

Nekoliko država je ili zabranilo ili oštro ograničilo pristup abortusu. U decembru 2021. godine, Administracija za hranu i lekove (FDA) saopštila je da će trajno ukinuti zahtev da pacijenti lično moraju da uzmu recept od zdravstvenih radnika.

Američko udruženje akušera i ginekologa tu odluku naziva „važnim korakom napred".
Mifepriston se uzima u kombinaciji sa drugim lekom - misoprostolom - i obično se uzima u roku od 10 do 12 nedelja od početka trudnoće. Sve apoteke - od velikih lanaca do malih lokalnih apoteka - sada mogu da se prijave za sertifikat za prodaju mifepristona.

Žene u više od deset saveznih država u kojima je abortus zabranjen verovatno će morati da putuju u druge države da bi došle do pilule.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet