Evropa

Poljski lider za nizak natalitet okrivio žene koje piju previše alkohola, aktivisti pozivaju na proteste

Komentari

Autor: Euronews

08/11/2022

-

12:50

Poljski lider za nizak natalitet okrivio žene koje piju previše alkohola, aktivisti pozivaju na proteste
AP/Czarek Sokolowski - Copyright AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Grupa za ženska prava u Poljskoj pozvala je ljude na demonstracije nakon što je lider vladajuće partije u zemlji izjavio da je nizak natalitet u Poljskoj delimično uzrokovan time što mlade žene piju previše alkohola.

Opozicioni političari, aktivisti i poznate ličnosti tvrde da je Jaroslav Kačinjski, 73-godišnji neženja koji je najmoćniji političar u Poljskoj od 2015, i sam delimično odgovoran za nizak natalitet u centralnoevropskoj zemlji od 38 miliona ljudi, prenosi Euronews.

Posebno, kritičari ukazuju na povećana ograničenja abortusa koja su obeshrabrila neke žene da da zatrudne. Drugi primećuju poteškoće koje mladi ljudi imaju u podizanju porodice usred inflacije koja dostiže skoro 18 odsto.

Grupa za ženska prava zbog komentara Kačinjskog pozvala je ljude da protestuju ispred njegove kuće u Varšavi 28. novembra, na 104. godišnjicu od kada su žene stekle pravo glasa u Poljskoj.

Grupa je rekla da postoji mnogo razloga za nisku stopu nataliteta u zemlji, uključujući de facto zabranu abortusa u Poljskoj, nedostatak pristupa seksualnom obrazovanju i in vitro procedurama, inflaciju, nedostatak stambenog prostora i nedostatak pristupa dnevnim centrima.

Kačinjski, lider vladajuće stranke Pravo i pravda, govorio je u subotu o demografskim izazovima rađanja "previše dece" dok je prikupljao podršku svojoj stranci uoči parlamentarnih izbora sledeće godine.

"I tu je ponekad potrebno malo otvoreno reći neke gorke stvari. Ako, na primer, situacija ostane takva da do 25. godine devojke, mlade žene, piju istu količinu kao i njihove vršnjakinje, neće biti dece", rekao je Kačinjski.

Tvrdio je, bez ikakvog medicinskog dokaza, da prosečan muškarac "mora da pije prekomerno 20 godina", da bi razvio alkoholizam, a "žena samo dve".

"Ja sam zaista iskrena pristalica ravnopravnosti žena, ali nisam pristalica žena koje se pretvaraju da su muškarci i muškaraca koji se pretvaraju da su žene", rekao je Kačinjski.

Prava na abortus u Poljskoj su među najrestriktivnijim u Evropi

Poljska je 2020. godine usvojila zakon o zabrani abortusa u gotovo svim slučajevima koji je početkom 2021. godine stupio na snagu. Tradicionalna rimokatolička zemlja već je imala jedan od najrestriktivnijih evropskih zakona o abortusu, novim pooštrenim zakonom žene ne smeju više da prekidaju trudnoću ni u slučaju da je došlo do oštećenja fetusa.

Prema novom zakonu, žene u Poljskoj imaju pravo na abortus samo u dva slučaja - ukoliko je život majke u opasnosti i u slučaju ako je trudnoća posledica silovanja.

To je izazvalo najveće proteste u Poljskoj u poslednjih nekoliko decenija, koje je predvodio Štrajk žena. Od tada je bilo slučajeva umiranja trudnica iako je rizik po život žene i dalje pravni osnov za abortus prema važećem zakonu, piše Euronews. Zagovornici prava žena kažu da se takvi slučajevi dešavaju jer se lekari plaše da prekinu trudnoću čak i kada bi život žene mogao biti ugrožen, plašeći se pravnih posledica.

Broj rođenih po ženi u Poljskoj je naglo opao sa troje dece po ženi 1960. godine na 1,2 u 2003. godini, prema podacima Svetske banke.

Ponovo je počeo da raste nešto posle 2003. i dobio je podsticaj nakon što je vlada Kačinjskog uvela mesečnu novčanu naknadu od 500 zlota (108 dolara) po detetu nakon što je osvojila vlast 2015. godine, nadajući se da će ohrabriti veće porodice.

Ali natalitet ponovo opada i Kačinjski je prošlog meseca priznao da program ne funkcioniše kako je planirano. Stopa nataliteta 2021. godine je, prema poljskim državnim statistikama, iznosila 1,32 deteta po ženi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa